20.4 C
București
joi, 13 mai

Din cauza pandemiei, ceremonia de învestitură se va desfășura fără tradiționala mulțime de spectatori

Vicepreședintele Mike Pence va asista la ceremonia de învestitură a lui Joe Biden, au precizat deja diverse surse, inclusiv presa americană. S-a aflat de asemenea că relațiile dintre Trump și Pence s-au degradat considerabil după ce Pence a confirmat personal, în Congres, victoria lui Joe Biden. Sâmbătă, potrivit unui mare număr de informații citând oficiali, responsabili de înalt nivel, Pence a decis să asiste la prestarea jurământului lui Biden în calitate de nou președinte, la 20 ianuarie. Joe Biden i-a transmis lui Mike Pence că este „binevenit” la ceremonie și și-a exprimat în același timp bucuria la aflarea deciziei lui Donald Trump de a nu fi prezent.

S-a aflat de asemenea că preluarea de către Biden a funcției de președinte este prevăzută în format redus, din cauza pandemiei de coronavirus. Împreună cu Kamala Harris, vor depune jurământul în funcțiile de președinte și respectiv de vice-președinte, în cadrul ceremoniei ce va avea loc, în mod tradițional, pe scările Congresului Statelor Unite. Accesul pe peluza din fața Congresului va fi redus. Nu vor mai putea veni, ca de fiecare dată, mii de spectatori, unii dintre ei sosiți în mod special în capitala americană din diverse colțuri ale țării. Washingtonul se află în continuare în stare de urgență. Pentru ceremonie sunt mobilizați peste 6.000 de membri ai forțelor de ordine, pentru evitarea unor noi incidente.

Destituire?

După violențele din 6 ianuarie asupra clădirii Capitoliului, președintele Donald Trump s-ar putea afla, începând de luni, sub amenințarea procedurii de destituire. El este vizat de o nouă procedură de destituire, declanșată de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, după ce la finele lui 2019 a mai fost vizat de o astfel de procedură, sub acuzația de a fi cerut unei țări străine, Ucraina, să înceapă o anchetă împotriva adversarului său, Joe Biden. Atunci a fost salvat de Senat, care avea o majoritate republicană. Presiunile să părăsească imediat Casa Albă sunt acum mari, chiar din partea republicanilor, mulți dintre susținătorii săi dezaprobând tentativa sa de a schimba prin forță rezultatul alegerilor prezidențiale.


Foto: By The White House from Washington, DC – V011013DL-0556, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93330674

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW