”Sus Inima” a fost votată drept cea mai bună candidată din rândul proiectelor de sprijinire a ucrainenilor afectați de invadarea brutală a țării lor de către Rusia, iar Fundación Secretariado Gitano din Spania a câștigat premiul I pentru un proiect destinat tinerilor.
Astăzi, Comitetul Economic și Social European (CESE) a decernat premii unui număr de șase organizații ale societății civile pentru proiectele lor remarcabile, care reprezintă exemple grăitoare ale angajamentului societății civile de a crea un viitor mai bun pentru tinerii din Europa și de a ușura suferința cu care se confruntă ucrainenii în urma invaziei brutale a țării lor de către Rusia.
În mod excepțional, anul acesta au fost premiate două rânduri de câștigători, încadrați în două categorii tematice: capacitarea tinerilor și societatea civilă europeană alături de Ucraina.
Premiul, în valoare de 60 0000 EUR, a fost împărțit între cele șase proiecte câștigătoare. Asociația ”Sus Inima” https://susinima.eu/ din România a primit premiul I, în valoare de 14 000 EUR, pentru un proiect legat de Ucraina. Aceasta ajută refugiații ucraineni să se integreze fără probleme în societatea românească. Cu aceeași sumă a fost premiată Fundación Secretariado Gitano https://www.gitanos.org/ din Spania, câștigătoarea premiului I de la categoria „Tineri”. Proiectul său „Învățăm din practică” (Learning by Doing) abordează problema șomajului în rândul tinerilor romi.
Celelalte patru asociații au primit câte 8 000 EUR fiecare. Clasamentul final este următorul:
CATEGORIA 1 – „TINERI”
Premiul al II-lea – Movimento Transformers<https://www.movimentotransformers.org/> (Portugalia)
Premiul al III-lea – Associazione Agevolando<https://www.facebook.com/associazioneagevolando> (Italia)
CATEGORIA 2 – „UCRAINA”
Premiul al II-lea – Fundația Villavecchia<https://www.fevillavecchia.es/en> (Spania)
Premiul al III-lea – Asociația cercetașilor și ghizilor din Polonia<https://zhp.pl/zhpforukraine>
La ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc la Bruxelles, președinta CESE, Christa Schweng, i-a felicitat pe cei șase câștigători și le-a mulțumit tuturor candidaților pentru propunerile lor bogate în conținut: „Solidaritatea de care ați dat dovadă și inițiativele dumneavoastră în favoarea Ucrainei au adus o schimbare pozitivă în viața a sute de mii de oameni. Inițiativele dumneavoastră de capacitare a tinerilor defavorizați vor avea un impact asupra vieții lor. Proiectele dumneavoastră și angajamentul de care dați dovadă pentru a le pune în aplicare sunt un adevărat exemplu de cetățenie activă. În aceste vremuri dificile, Europa are nevoie de aceste exemple și de angajamentul dumneavoastră mai mult ca niciodată!”
Înmânând premiile, vicepreședintele CESE responsabil cu comunicarea, Cillian Lohan, a declarat: „În prezent, ne confruntăm cu provocări globale uriașe: schimbările climatice, pacea, securitatea energetică, inteligența artificială și alte tehnologii emergente, dezvoltarea durabilă și multe altele. Trebuie să evaluăm în mod corespunzător impactul tuturor politicilor noastre asupra tinerilor și, de asemenea, trebuie să îi implicăm în toate etapele proceselor de luare a deciziilor. Este timpul să trecem de la a-i asculta și consulta pe tineri la a-i implica în procesele de creare, proiectare și concretizare.”
CÂȘTIGĂTORUL DIN ROMÂNIA
Asociația românească ”Sus Inima”<https://susinima.eu/> a obținut premiul I la categoria „Societatea civilă europeană alături de Ucraina” pentru proiectul său „Integrarea rapidă a refugiaților ucraineni în societatea românească – Punct focal județul Sibiu”. Până în prezent, acest ONG a ajutat zeci de mii de refugiați ucraineni. Plecând de la activitatea sa obișnuită de a oferi sprijin pacienților cu cancer, ”Sus Inima” a dezvoltat o serie de inițiative pentru a-i ajuta pe ucraineni, de la activități școlare și găsirea unui loc de muncă până la tratament și sprijin psihologic. Acest lucru a permis familiilor ucrainene să se integreze fără probleme în societatea românească, pentru că le-a dat un sentiment de apartenență și siguranță – atât fizică, cât și mentală.
Lu Knobloch, purtătoarea de cuvânt a asociației ”Sus Inima”, a afirmat: „Faptul că am primit un premiu și că ne‑am bucurat de o recunoaștere a muncii noastre din partea CESE este nu doar unul dintre cele mai mari omagii pe care organizația noastră le poate primi, ci și puternică motivație de a spori ajutorul pe care încercăm să îl oferim grupurilor vulnerabile; totodată, acesta sporește responsabilitatea pe care o avem de a ne îmbunătăți în mod constant impactul social.”