La finele unui festival ce a avut loc sâmbătă seară, Alexandr Dughin, intelectual foarte bine cunoscut ca un ultranaționalist apropiat al lui Vladimir Putin, un promotor acerb al anexării Ucrainei și a altor teritorii ale fostei Uniuni Sovietice, a decis în ultimul moment să nu meargă acasă împreună cu fiica sa, Daria Dughina. Pe drumul spre casă, la circa 40 km de Moscova, o puternică explozie provocată protrivit primelor supoziții ale poliției de un exploziv plasat în Toyota Land Cruiser în care se credea că se va afla și tatăl Dariei, a făcut scrum automobilul și tânăra a decedat pe loc. Apropiați ai familiei, citați de agențiile ruse de presă preluate de corespondenții Reuters și ”Le Figaro”, susțin că, în realitate, Alexander Dughin era cel vizat de explozie, Daria împrumutând automobilul tatălui său pentru a pleca de la festival.
O anchetă pentru asasinat
Imagini difuzate de posturile de televiziune au arătat echipa de anchetatori adunând fragmentele automobilului rămase la locul exploziei. Alte imagini îl arată pe Alexandr Dughin în stare de șoc în fața epavei în flăcări a vehiculului în care s-a aflat fiica sa. Poliția, care o descrie pe Daria Dughina, 30 ani, ca o jurnalistă și expert politic, a declarat că a deschis o anchetă pentru ”omicid” și efectuarea unor examene medico-legale pentru determinarea exactă a circumstanțelor atentatului.
Un rol ambiguu pe lângă Vladimir Putin
Alexandr Dughin preconizează de mai multă vreme unificarea teritoriilor rusofone într-un vast nou imperiu rus. În acest imperiu urma să fie inclusă Ucraina, unde forțele ruse se află deja în acțiunea denumită ”operațiune militară specialà”. Din surse informate apropiate Kremlinului, spune Reuters, s-a aflat că influența pe care Alexandr Dughin o exercită asupra președintelui Putin a făcut obiectul unor speculații conform cărora ar fi ”importantă”. Promotor al doctrinei Eur-Asia, un fel de alianță între Europa și Asia sub conducere directă rusă, Dughin este vizat începând din 2014 de sancțiunile Uniunii Europene instituite după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. S-a aflat de asemenea că, în ultimii ani, în Ucraina au fost interzise cele mai multe din cărțile sale, în special cele intitulate ”Ucraina”, ”Războiul meu”, ”Jurnalul geopolitic”, ”Revanșa eurasiatică a Rusiei”.
Denis Puchilin, liderul autoproclamatei republici populare Donețk a separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, a acuzat duminică forțele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina. Și ea era cunoscută ca susținătoare a ideilor tatălui său, apărând chiar la posturile ruse de televiziune acțiunile Rusiei în Ucraina.