7.3 C
București
joi, 22 octombrie

Augustin Zegrean susţine că ordonanţa pe codurile penale ar fi neconstituţională

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean susţine că ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul vrea să o adopte privind Codurile penale este una neconstituţională deoarece reprezintă un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

“Nu există niciun argument care să justifice Ordonanță de Urgență pe coduri, e doar voința lor”, a subliniat Augustin Zegrean pentru hotnews.ro.

Acesta subliniază că legea interzice ca executivul să intervină să modifice prin ordonanţă o lege ce se află în dezbaterea Parlamentului, existând şi un precedent din 2010 când CCR a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională după ce Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe legea educației.

“Acea decizie arată că un proiect de lege aflat în procedură parlamentară nu mai poate fi preluat de Guvern și transformat în Ordonanță de Urgență. Unica autoritate legislativă a țării este totuși Parlamentul. Guvernul poate emite ordonanțe numai în situații extraordinare, când reglementarea nu poate fi amânată, este foarte urgentă. Nu poți să spui că modifici un articol din codul penal, să zicem definiția pe abuz în serviciu, pentru că e o problemă atât de urgentă încât să justificice adoptarea unei Ordonanțe”, a explicat Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a arătat că şi faptul că executivul va adopta unele articole şi altele vor rămâne la dezbaterea din Parlament este unul greşit pentru că instituţiile sunt legate între ele.

“Nu poți să modifici unele articole, iar pe altele să nu le modifici pentru că nu se mai poate aplica Codul în situația asta. Nu există nicun argument care să justifice Ordonanță, este doar voința lor”, a precizat Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că adoptarea unei astfel de Ordonanțe ar însemna un caz clasic de conflict de natură constituțională, care poate fi sesizat la CCR de președintele Klaus Iohannis.

“Nu poți să scoți dintr-un act normativ și să dai o parte din articole prin Ordonanță, altele prin lege în Parlament. Înseamnă că Guvernul se suprapune pe atribuțiile Parlamentului. Acesta ar fi un conflict clasic de natură constituționlă – o instituție a intrat peste o altă instituție. În momentul în care Parlamentul a început dezbaterea pe un act normstiv, din acel moment nu i-l mai poate lua nimeni. Este conflict juridic de natură constituțională dacă ei preiau din legea aia și trec prin Ordonanță de Urgență. E ca si cum ți-ar fura cineva cârnatul din fasole”, a concluzionat Augustin Zegrean.

În urma şedinţei de Comitet Executiv al PSD de luni, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că partidul a decis adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pe Codurile penale, fiind vizate doar articolele declarate constituționale. Ea a spus că a fost un vot privind “oportunitatea” acestei ordonanțe și că nu s-a stabilit când anume va fi adoptată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW