Ajuns învingător în alegerile legislative anticipate de duminică, cu 38% din voturi, liderul Partidului Popular austriac, Sebastian Kurz, își redobândeşte postul de cancelar al Austriei. Chiar dacă rezultatul la scrutinul de duminică i-a adus 11 locuri în plus în parlament față de scrutinul din 2017, el este nevoit să-și găsească noi aliați pentru formarea noului guvern, dat fiind că extrema dreaptă, fostul aliat, a anunțat că dorește să rămână în opoziție.
Așa cum pronosticaseră primele sondaje, liderul conservator a ieșit învingător duminică, cu 38% din voturile exprimate în favoarea partidului său, OPV, față de 21,5% din voturi în favoarea social-democraților. Un rezultat bun pentru Kurz, care i-a mărit distanța față de celelalte formațiuni politice și i-a deschis calea pentru a-și relua fotoliul de cancelar al Austriei.
Extrema dreaptă, serios slăbită
Cu 73 de locuri din cele 183 de care Kurz are nevoie pentru formarea guvernului, se impune realizarea unei alianțe. Problema care se pune, anunță analiști politici vienezi, este că, deocamdată, niciun partid nu pare a fi grăbit să-i întindă o mână. Încă de duminică seară, extrema dreaptă (FPO), care a guvernat cu Sebastian Kurz în ultimele 18 luni, a anunțat că trece în opoziție. Confruntat în ultimele zile ale campaniei electorale cu noi acuzații de malversaţiuni, FPO, partid anti-islam, anti-imigrație, a pierdut în jur de 10 procente din voturi față de scrutinul anterior, ceea ce – a anunțat Norbert Hofer, liderul extremei-drepte – face imposibilă înrolarea din nou la guvernare.
Ce spun Verzii? Ce intenții au social-democrații?
Pe fondul actualei mobilizări internaționale în apărarea climei pe Terra, Verzii austrieci sunt considerați de fapt câștigătorii legislativelor din Austria. Cu un scor de 12,35% din voturi și 23 locuri în parlament, ei sunt în poziția de a forma o majoritate cu Sebastian Kurz. Este, deci, posibil – în opinia editorialistului de la ziarul austriac «Kurier» – să se formeze un guvern bazat pe alianța partidului lui Kurz, OVP, cu Verzii. Numai că aceștia din urmă nu intenționează să facă vreun cadou conservatorilor, cunoscuți ca adepți ai austerității și ai liniei dure în chestiunea imigrației. În plus, ei refuză crearea taxei carbon susținută cu tărie de către ecologiști. «Kurier» semnalează de asemenea reticențe deloc neglijabile atât în rândul conservatorilor, cât și al Verzilor față de o astfel de alianță de guvernare. Ar rămâne varianta tradițională, «marea coaliție» a conservatorilor cu social-democrații ajunși pe poziția a doua ca număr de voturi obținute la scrutinul de duminică (22% din voturi), rezultat considerat «cel mai mediocru» de la război până în prezent. Nici acest partid nu se arată prea entuziast să intre la guvernare cu Dreapta, pe care o acuză de derivă populistă, sub influența lui Sebastian Kurz. Lidera social-democraților, Pamela Rendi-Wagner, a anunțat totuși că este gata să intre în discuții cu conservatorii.