7.6 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

SUA: Lupta pentru majoritate la Curtea Supremă continuă. Senatori republicani se opun numirii unui nou membru înaintea scrutinului prezidențial

După decesul reputatei juriste Ruth Bader Ginsburg, fosta membră a Curții Supreme, președintele Donald Trump insistă să numească imediat, înaintea scrutinului prezidențial de la 3 noiembrie, un înlocuitor, animat de dorința de a face personal numirea unei persoane care să extindă numărul și influența republicanilor în această puternică instituție americană. În prezent, republicanii au o majoritate de doar 53 din cei 100 de membri ai Curții Supreme.

Spre surpriza multora, în afara democraților, nu toți politicienii din chiar tabăra republicanilor, mai ales membri ai Senatului în competența căruia se află confirmarea unui nou magistrat în Curtea Supremă, doresc desemnarea și votarea unui nou membru al Curții Supreme înaintea alegerilor.

“De mai multe săptămâni spun că nu voi susține numirea unui judecător la Curtea Supremă atât de aproape de data alegerilor”, spune într-un comunicat Lisa Murkowski, senatoarea moderată din partea statului Alaska, precizând că își menține în continuare această poziție. Luni o altă senatoare republicană moderată, Susan Collins, a anunțat și ea că se opune unui vot înaintea scrutinului din 3 noiembrie privind numirea unui nou membru al Curții Supreme în locul dnei Ruth Bader Ginsburg.

Comentatori ai presei reamintesc că liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, care acum intenționează să organizeze rapid votul cerut de Donald Trump, a refuzat în 2016 audierea unui judecător propus pentru același post de către președintele democrat Barack Obama, pe motivul că prezidențialele, prevăzute atunci peste opt luni, erau prea apropiate. Senatoarea Murkowski a reamintit că, la vremea respectivă, domnia sa a susținut poziția lui Mitch McConnell. “Acum suntem mult mai aproape de alegerile prezidențiale, la mai puțin de două luni, și cred că aceeași regulă trebuie aplicată ca atunci”, a susținut senatoarea menționată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW