Avantajele produselor probiotice pentru câini și pisici

Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt introduse în alimentație, acționează ca bacterii “bune”, menținând flora sănătoasă a tractului digestiv. 

Cercetările arată că probioticele pentru pisici si caini îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții acestora. Iată de ce.

Reglarea tranzitului intestinal

Datorită compoziției benefice a bacteriilor probiotice, odată ajunse în tractul digestiv, acestea produc acizi grași de lanț scurt, reglează microflora generală și pot constitui chiar un tratament eficient în diareea de cauză neinfecțioasă, în diareea de stres, precum și în ameliorarea reacțiilor adverse ale consumului de antibiotice. Specialiștii susțin că probioticele pot fi utile și în enteropatiile cronice sau alte tulburări gastrointestinale.

Prevenirea alergiilor

Întocmai ca la oameni, sistemul digestiv al animalelor de companie reglează starea de bine a întregului organism. Prin urmare, administrarea acestor bacterii bune menține un echilibru la nivel gastrointestinal contribuind la digestia vitaminelor și mineralelor din alimente și distrugând bacteriile nocive, prin eliminarea acestora din intestin. Spre deosebire de medicamentele antihistaminice, probioticele nu au efecte adverse, fiind alcătuite exclusiv din bacterii produse în mod natural.

Stimularea sistemului imunitar

Aproximativ 70% din celulele care alcătuiesc sistemul imunitar se află în tractul digestiv. Prin urmare, cu cât acesta este mai activ și mai sănătos, cu atât sistemul imunitar se întărește și apără câinele sau pisica de o serie de boli, care nu țin în mod necesar de zona digestivă. De exemplu, îmbunătățirea microflorei are efecte benefice pentru funcția renală, hepatică, cardiacă.

Prevenirea unor afecțiuni grave

Sistemul imunitar slăbit împiedică abilitatea organismului de a se apăra de bacterii, virusuri și alți agenți patogeni ori de celulele maligne. Mecanismul este următorul: limfocitele (globulele albe) produse de splină, măduva osoasă sau de sistemul limfatic scad atunci când imunitatea este șubredă, deci animăluțele nu se mai pot apăra de diverse boli, precum cancerul, tulburările hepatice, afecțiunile neurologice (scleroza sistemică), afecțiunile vasculare (artrita), sau cele autoimune (spondilita anchilozantă), însă și rezistența la insulină, cauza principală de declanșare a diabetului. Sistemul imun este afectat și atuni când când patrupedul înaintează în vârstă, deci trebuie acordată atenție acestui aspect, iar probioticele de pot dovedi eficiente în acest caz.

Reducerea inflamatiei din organism

Infecțiile urinare, oculare, oftalmologice sunt frecvente și pot fi favorizate de un sistem imunitar slăbit. Important de știut este faptul că, în caz de infecție, sursă a inflamației, nu se administrează antibiotic și probiotic simultan. Astfel, bacteriile bune din probiotice nu sunt distruse înainte ca acestea să își facă efectul. Așadar, trebuie să treacă cel puțin două ore înainte să îi dai animalului de companie cele două medicamente.

De peste 100 de ani, oamenii de știință au demonstrat eficacitatea probioticelor în rândul oamenilor. Vestea bună este și faptul că nu doar pentru noi sunt benefice, ci și pentru sănătatea prietenilor noștri cu blană. Nu confunda, însă, probioticele cu prebioticele – acestea din urmă nu sunt bacterii vii, ci fibre alimentare care se găsesc în diverse alimente și care sunt, de asemenea, eficiente pentru că oferă ajutor bacteriilor bune deja existente în tractul digestiv.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW