Îți pui fațete? Ce bine că într-un final ai luat cea mai bună decizie pentru zâmbetul și pentru starea ta de bine. Încă puțin și vei da uitării toate acele momente stânjenitoare când trebuie să-ți acoperi gura, vei da uitării felul în care te simți atunci când te privești în oglindă și vei lăsa în urmă toate insecuritățile.
Adevărul este că reconstruirea danturii, fie că ne referim la implanturi dentare sau la fațete, este un pas enorm către normalitate – acea normalitate în care te simți bine în pielea ta, fie că ești acasă ori în societate, față în față cu realitatea.
Ce sunt fațetele dentare din zirconiu?
Cine nu-și dorește fațete dentare? Sunt estetice, complet personalizate și trec cu brio testul timpului. Fațetele sunt lucrări protetice, realizate în laboratorul de tehnică dentară, care acoperă partea frontală a dinților, oferindu-le volum, formă, culoare și rezistență. Zirconiul este unul dintre cele mai cunoscute materiale folosite în stomatologie. Este cunoscut pentru rezistență și aspect deosebit. Desigur, medicii folosesc oxid de zirconiu stabilizat pentru a realiza coroane, fațete și punți dentare.
Cum se realizează fațetele dentare?
Nu te gândi că ajungi la medic și obții zâmbetul perfect în 5 minute. Există niște etape, pe care este bine să le cunoști, măcar așa în linii mari. Iată despre ce este vorba:
- Consultația inițială: Medicul evaluează dantura și stabilește un plan personalizat de tratament;
- Șlefuirea dinților: Pentru a aplica fațetele dentare, se îndepărtează un strat subțire de smalț;
- Amprentarea: Se ia o amprentă digitală a dinților pentru a realiza fațetele;
- Fabricarea fațetelor: Fațetele din zirconiu se realizează în laboratorul de tehnică dentară cu ajutorul tehnologiilor moderne – tehnica CAD/CAM;
- Cimentarea: Se fixează fațetele cu un adeziv special.
Când sunt recomandate fațetele dentare din zirconiu?
Fațetele din zirconiu sunt recomandate de către un medic stomatolog, doar după un consult de specialitate. Iată când sunt necesare:
- Dinți pătați;
- Dinți decolorați;
- Dinți ciobiți;
- Strungăreață;
- Dinți neuniformi.
Avantajele fațetelor dentare din zirconiu
Așa cum spuneam, zirconiul este un material folosit frecvent în stomatologia modernă. De aici și numeroasele avantaje:
- Rezistență ridicată: Zirconiul este un material durabil, rezistent la fracturi și uzură excesivă;
- Aspect estetic natural: Zirconiul este un material estetic, foarte asemănător cu dinții naturali. Se integrează foarte bine pe arcade;
- Biocompatibilitate: Zirconiul este un material bine tolerat de organism. Există foarte puține riscuri de alergii sau inflamații;
- Durata de viață îndelungată: Dacă sunt îngrijite corespunzător, fațetele din zirconiu pot rezista chiar și mai bine de 20 de ani;
- Stabilitate cromatică: Îți place cafeaua? Nu trebuie să renunți la acest mic obicei de dimineață. Zirconiul nu se pătează.
Dezavantajele fațetelor dentare din zirconiu
Fațetele din zirconiu sunt apreciate atât de pacienți, cât și de cadrele medicale. Și până la urmă… sigur ai pe cineva care poartă deja fațete realizate din acest material. Deși nu putem spune că există dezavantaje evidente, putem nota câteva aspecte interesante:
- Cost ridicat: Fațetele din zirconiu tind să fie mai costisitoare comparativ cu fațetele realizate din alte materiale;
- Preparare minimă a dinților: Așa cum ai înțeles, dintele trebuie șlefuit înainte de a aplica fațetele;
- Procedură ireversibilă: Pentru că dinții se șlefuiesc înainte, procedura este ireversibilă, deci nu se poate reveni la starea inițială a dinților.
Ai notat sau este destul de ușor să reții faptul că fațetele din zirconiu vin la pachet cu numeroase avantaje? Discută cu medicul tău și vezi dacă ești candidatul ideal.