Avertisment ONU: Din cauza pandemiei, omenirea este amenințată de o „catastrofă umanitară”

Bilanțul pandemiei de marți 21, aprilie, cu cele 174.000 victime ale coronavirusului înregistrate la nivelul planetei de la apariția lui în China, în luna decembrie 2019, a determinat Programul alimentar mondial (PAM), o agenție a Națiunilor Unite, să lanseze un strigăt de alarmă privind posibilele consecințe „devastatoare” ale pandemiei asupra alimentației planetei. „Numărul persoanelor care suferă deja de foame s-ar putea dubla în 2020 din cauza efectelor pandemiei de Covid-19, putând ajunge la 250 milioane”, avertizează PAM, evocând riscul unei „catastrofe umanitare mondiale”.

Încetinirea gravă a creșterii economice a economiilor lumii ca urmare a pandemiei, relevă între altele PAM, cu automobilele în garaj și cu numeroase uzine a căror producție a fost oprită, determină o supraproducție de petrol care a forțat furnizorii de aur negru să meargă până la a plăti pentru a se debarasa de barilii pe care s-au angajat să-i achiziționeze. Chiar dacă miercuri prețul barilului de țiței a urcat peste un dolar, cu perspectiva ca în contractele pentru luna iunie să fie ceva mai mare, perspectivele sunt – potrivit mai multor surse competente – deloc promițătoare.

Organizația Mondială a Muncii (OIM) avertiza și ea, marți 21 aprilie: Criza Covid-19 are un efect dramatic asupra lucrătorilor angajați, dar și asupra angajatorilor, ca urmare a pierderilor imense provocate de încetarea producției și pierderea locurilor de muncă în toate sectoarele economice.

Efecte devastatoare asupra locurilor de muncă

„Lumea muncii”, sublinia zilele trecute Alette van Leur, directoarea pentru politici sectoriale în conducerea OIM, „traversează cea mai gravă criză internațională de la al doilea război mondial”, avertizând totodată că „impactul economic al pandemiei va fi probabil mult mai grav și durabil”. În Europa, spun experți din zonă, încetinirea creșterii economice provocată de pandemie poate afecta locurile de muncă a 60 milioane de angajați, prin reduceri de salarii până la concedieri. Surse americane citate de RFI spun că pandemia ar putea dubla rata șomajului european în următoarele luni. O agenție a ONU cu sediul în Chile estima marți, 21 aprilie, că America latină va cunoaște anul acesta cea mai gravă recesiune din istoria sa, cu o scădere a PIB-ului de până la 5,3%, ca urmare a încetării activității economice din cauza pandemiei. Prima economie mondială, cea a Statelor Unite, țara cel mai grav lovită de coronavirus, a înregistrat marți 21 aprilie unul dintre cele mai grele bilanțuri zilnice privind victimele virusului ucigaș (2.700 morți în 24 ore), are în perspectivă un alt bilanț dezastruos al efectelor crizei actuale: 22 milioane de noi înregistrați la șomaj.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. COVID-19 creat din cauza asasinarii mult-regretatilor Sfinti Prooroci Enoh si Elisei in anul 2004. Anul trecut s-au implinit 15 ani de la uciderea lor de catre Fiara din Cartea Apocalipsei formata din politicieni din Guvernul USA. COVID-19 a inceput in China, pentru ca termenul de 15 ani reprezinta numarul literelor numelui fratelui BUDDHA 1+5=6 litere. Chinezii nu au nicio vina, coronavirusul putea sa inceapa infectarea inevitabila a pamantenilor oriunde pe planeta Pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW