13.9 C
București
luni, 17 mai

Azi, alegeri regionale în landul Bavaria. Este în joc însăşi supraviețuirea coaliției la guvernare în Germania

Sâmbătă s-a încheiat campania electorală în vederea alegerilor legislative din landul german Bavaria. Toate sondajele de opinie din ultimele zile prevăd că Uniunea Creștin-Socială (UCS), aliatul partidului dnei Merkel, UCD, ar putea suferi o «înfrângere istorică». Un astfel de rezultat, spun analiști politici berlinezi, va avea fără îndoială consecințe în plan național, respectiv asupra trăiniciei coaliției actuale la guvernare.

Un ultim sondaj de opinie, evocat de corespondentul RFI, arată că UCS este creditat cu 34% din sufragii. Or, pentru un partid ce domină regiunea de mai multe decenii (cu 48% voturi în 2013), previziunile actuale marchează un recul istoric extrem de periculos pentru configurația guvernamentală Merkel.

Între cauzele acestei situații, analiștii politici germani vorbesc de uzura puterii, dar și de proasta imagine a liderilor landului, precum și a guvernării Merkel, la care participă și UCS. Aspecte de care concurenții în alegerile de duminică vor profita din plin. Este dată ca sigură intrarea în parlamentul regional a extremei drepte, respectiv a Alternativei pentru Germania (AfD), grație poziției sale de respingere a imigrației. La Stânga, social-democrații sunt, și ei, slăbiți, iar Verzii abia ajung la 20% din intențiile de vot.

Tensiuni cu Angela Merkel

UCS, spun surse berlineze, i-a făcut multe zile amare dnei Merkel în ultimii trei ani, în special legat de chestiunea migrației. Ca atare, dna Merkel nu are motive să se bucure de un insucces al UCS, este în joc propria-i guvernare, poziția politică a conservatorilor la nivelul întregii țări. Peste două săptămâni vor avea loc alegeri regionale și în landul Hessa, unde în pericol de a pierde puterea în regiune este chiar partidul dnei Merkel, UCD. Este generală opinia că dna cancelar ar putea ieși și mai slăbită politic după aceste două teste electorale (Bavaria și Hessa – n.n.),chiar înaintea congresului partidului său, UCD, ce va avea loc la începutul lunii decembrie, unde însăși domnia sa se va reprezenta.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW