luni, 25 mai, 2020
15.2 C
București

Baia Mare, singurul oraș din România selectat pentru proiecte inovatoare

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va finanţa 20 de proiecte urbane cu 82 de milioane de euro. Baia Mare este unul dintre oraşele beneficiare şi va primi o finanţare de peste 2.6 milioane de euro. Aceste proiecte au fost propuse de oraşe în cadrul celei de a 4-a cereri de propuneri pentru iniţiativa “Acţiuni urbane inovatoare”.

În special, Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda) şi Torino (Italia) vor primi granturi pentru proiecte care vor proteja spaţiile publice şi vor reduce vulnerabilitatea acestora, în conformitate cu Planul de acţiune din 2017 elaborat în cadrul uniunii securităţii. De asemenea, finanţarea din partea UE va sprijini, în 17 alte oraşe, soluţii inovatoare privind tranziţia digitală, utilizarea responsabilă a terenurilor urbane şi combaterea sărăciei.

Comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, responsabil şi de politica regională, Johannes Hahn, a declarat: „Oraşele sunt cele mai bine plasate pentru a concepe soluţiile care vor transforma viaţa în zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finanţare UE în mod direct oraşelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra şi a inova.”

Proiectele câștigătoare

  • Securitatea urbană: Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia)

Exemplu: Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea criminalităţii şi va crea un ghişeu unic pentru victimele infracţiunilor.

  • Tranziţia digitală: Gava  (Spania), Heerlen (Ţările de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franţa), Vaxjo (Suedia), Viena (Austria)

Exemplu: La Lisabona, societatea VoxPop va facilita obţinerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilitate al oraşului.

  • Utilizarea durabilă a terenurilor, soluţii bazate pe natură: Baia Mare (România), Breda (Ţările de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit)

Exemplu: Obiectivul proiectului GreenQuays este renaturarea unei zone urbane de 7 500 mp din Breda şi partajarea tehnologiei inovatoare proprii de regenerare a ecosistemelor cu alte oraşe din Europa.

  • Sărăcia urbană: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania)

Exemplu: În Landshut, proiectul “Home and Care” va oferi servicii speciale medicale şi de îngrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.

Cea de a 5-a şi ultima cerere de propuneri în cadrul iniţiativei “Acţiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru oraşe de a solicita finanţare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acţiuni inovatoare în domeniul culturii şi al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calităţii aerului şi al schimbărilor demografice. Oraşele câştigătoare vor fi anunţate în al doilea trimestru al anului 2020.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...