Banii pentru CO2 vin mai devreme la CEO, dacă se aprobă Planul de restructurare

Eugen Măruţă (gds.ro)

Banii pentru plata certificatelor de CO2 ar trebui să vină mai devreme la Complexul Energetic Oltenia. Totul depinde de aprobarea Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2026.

Dacă Planul va fi aprobat, atunci compania va putea beneficia în continuare de ajutoare financiare de la bugetul de stat. În opinia lui Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, numirea lui Dan Vîlceanu în fruntea Ministerului Finanțelor ar putea reprezenta un avantaj pentru Complexul Energetic Oltenia. Astfel, viitorul ajutor financiar ar putea să ajungă mai devreme la compania energetică, dacă vor fi îndeplinite toate condițiile formale. Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020.

Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste la peste 55 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. Ajutorul de stat aprobat de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei.

Certificatele trebuie să fie plătite

Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. „Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.”, conform unui comunicat al CEO.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW