Barack Obama, din nou în arena politică. Intră în forță în campania pentru alegerile legislative de la mijlocul mandatului

După aproximativ 18 luni de tăcere, fostul președinte american se angajează în campania pentru sprijinirea democraților în alegerile parțiale de la mijlocul mandatului, ce vor avea loc în luna noiembrie.

«Peste două luni, vom avea șansa de a reda un pic de rațiune politicii noastre», a declarat fostul președinte american Barack Obama la o reuniune electorală de la universitatea din Illinois. Ținta atacurilor sale au fost Partidul republican și, direct, politica actualului președinte Trump. În fața câtorva sute de studenți, Obama a atras atenția că, în fața actualei «perioade extrem de periculoase», este necesară mobilizarea electoratului democrat să se prezinte în luna noiembrie la urne. El l-a acuzat pe succesorul său la Casa Albă că subminează alianțele internaționale, se apropie de Rusia și umflă deficitul țării. Obama a reproșat inclusiv Partidului republican că nu contestă politicile președintelui. «Nu sunt politici conservatoare, nu sunt normale, ci radicale…Este o viziune conform căreia tot ceea ce contează este prezervarea puterii și protejarea celor ce acordă susținere, chiar dacă acest lucru este nefast pentru țară». Barack Obama își va continua seria discursurilor electorale sâmbătă în sudul Californiei, iar în următoarele zile se va deplasa în Ohio, unde îl va susține pe candidatul democrat Richard Cordray la postul de guvernator al acestui stat. Va merge de asemenea în alte centre din statul Illinois și în Pennsylvania, state considerate «decisive» de către statul-major al democraților. Partidul democrat dorește să obțină 23 de mandate suplimentare în Camera Reprezentanților și două în Senat, pentru a deține astfel majoritatea.

Primul atac direct la adresa lui Donald Trump

Barack Obama a lansat în discursul său fulminant rostit la universitatea din Illinois primul său atac direct la adresa guvernării Trump. «În ultimele decenii», a ținut să sublinieze fostul președinte american, «o politică de divizare, resentimente și paranoia au găsit din nefericire azil în sânul partidului republican… Acest lucru nu a început cu Donald Trump, ci este un simptom și nu cauza. El a apărut pe resentimentul semănat de mai mulți ani de către politicieni». Barack Obama a condamnat atacurile lui Donald Trump împotriva presei și la adresa independenței justiției. «Americanii», a spus Obama, «trebuie să se ridice împotriva brutelor și să nu le urmeze… Progresele Americii nu au fost obținute prin discursuri ale conducătorilor, ci datorită oamenilor care s-au ridicat, au manifestat și au mers la urne».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW