Beijingul ridică tonul. Acuză Statele Unite de «terorism» economic și instituie, la rândul său, noi suprataxe vamale la mărfuri americane

O schimbare de retorică frapantă la Beijing. Dacă până acum s-a arătat conciliant în discuțiile cu Washingtonul, în aceste zile și-a înăsprit tonul, în condițiile în care conflictul comercial chino-american ia amploare. Beijingul trece de la vorbe la fapte.

«Ne opunem cu fermitate acestui recurs sistematic la sancțiuni comerciale, la taxe vamale și la protecționism… Această instigare premeditată la un conflict comercial constituie terorism economic, şovinism economic și hărțuire economică», a lansat Zhang Hanhui, ministrul adjunct al MAE chinez, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing. «Suntem împotriva războiului comercial, dar nu ne temem de el», a adăugat oficialul chinez. Furia Chinei intervine după decizia recentă a lui Donald Trump de a majora până la 25% taxele vamale la mărfuri de provenienţă chineză în valoare de 200 miliarde de dolari, dar și ca urmare a noilor atacuri americane împotriva sectorului strategic al telecomunicațiilor și a gigantului chinez Huawei, al doilea vânzător de smartfonuri din lume și numărul unu mondial la 5G. În afara interzicerii administrațiilor federale americane de a mai cumpăra echipamente și servicii ale grupului Huawei, administrația Trump a interzis de asemenea societăților americane să mai vândă tehnologii grupului Huawei, ceea ce pentru Beijing a fost «picătura care a umplut paharul».

China trece de la vorbe la fapte

Începând de sâmbătă, 1 iunie, China impune taxe vamale suplimentare de până la 25% la mărfuri americane importate în valoare de 60 miliarde de dolari. Exporturile în SUA de pământuri rare, minereuri indispensabile tehnologiilor înalte – a căror producție și transformare se află sub control chinez – vor fi vizate de noile măsuri restrictive ale Beijingului. Potrivit presei chineze, Beijingul ar putea merge mult mai departe în acest domeniu strategic, restrângând exporturile de pământuri rare către Statele Unite. O astfel de măsură, spun comentatori politici citați de «Le Figaro», «ar putea avea o importanţă simbolică foarte puternică, marcând o turnură majoră în acest conflict ce opune cele două puteri mondiale».

Huawei nu este singurul grup chinez pe «lista neagră» a lui Trump

Mai puțin mediatizate în comparație cu Huawei, multe alte întreprinderi chineze sunt private de posibilitatea de a achiziționa de la fabricanți americani piese, componente pentru producția proprie. «Le Figaro» menționează alte cinci întreprinderi chineze incluse, alături de Huawei, pe «lista neagră»: MEGVII, specializată în tehnologii pentru identificare facială, verificare de documente, supraveghere a cetățenilor, dar și pentru numeroase aplicații de plăţi mobile etc.; HIKVISION, specializată în echipamente pentru supraveghere video; DAHUA TECHNOLOGY, specializată de asemenea în tehnologie pentru supraveghere video și recunoaștere facială. Ea controlează, potrivit Deutsche Bank, o treime din piața mondială a tehnologiilor necesare supravegherii video (16.000 salariați și o cifră de afaceri, în 2018, de 3,4 miliarde de dolari); iFlytek, grup specializat în inteligență artificială, în tehnologii ce garantează recunoaștere vocală, inclusiv în convorbirile telefonice; MEIYA PICO, un grup specializat în criminalistică și securitatea cibernetică.

China întocmește și ea o «listă neagră»

China, a anunțat vineri Ministerul chinez al Comerțului, va crea propria «listă neagră» a întreprinderilor străine «nefiabile», în plină rivalitate comercială și tehnologică cu Statele Unite. Este modalitatea aleasă pentru a răspunde deciziei americane de includere a gigantului chinez Huawei, specializat în telecomunicații, pe lista întreprinderilor străine «suspecte», cărora entitățile americane nu le mai vând echipamente tehnologice.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW