7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

Belarus: Continuă manifestațiile împotriva realegerii frauduloase a lui Lukașenko președinte. Incidente cu forțele de ordine. Baricade la Minsk

Rivala lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale de duminică, Svetlana Tihanovskaia, care contestă realegerea frauduloasă a acestuia la președinția Belarus, s-a refugiat luni noaptea în Lituania, după amplele manifestații și gravele incidente cu forțele de ordine ce au avut loc din nou luni și luni noaptea la Minsk și în alte orașe ale țării. Anunțul referitor la sosirea în Lituania a Svetlanei Tihanovskaia a fost făcut de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, cu precizarea că ea “se află în securitate”.

Luni au continuat la Minsk și în alte orașe din Belarus manifestații ale opoziției pentru a contesta alegerile falsificate ce l-au adus la președinție pentru al șaselea mandat pe Lukașenko. Forțele de ordine au reprimat brutal manifestanții, incidentele soldându-se cu un mort și mulți răniți.

Luni seară, relatează corespondenții presei străine aflați la Minsk, o mare de cetățeni a ieșit pe străzile capitalei pentru a condamna fraudă electorală ce i-a dat lui Lukașenko peste 80% din sufragii. Scandând “RUȘINE!”, manifestanții au făcut față importantelor forțe polițienești care i-au maltratat cu lovituri de picioare, bastoane și gaze lacrimogene. Au fost operate numeroase arestări.

Lukașenko a calificat manifestanții drept niște “oi” teleghidate de la Londra, Varșovia și Praga.

Baricade la Minsk

Luni noaptea, pe străzile centrale ale Minskului au fost ridicate baricade, ceea ce a marcat escaladarea tensiunilor. Au fost auzite inclusiv explozii. Svetlana Tihanovskaia a petrecut luni seară câteva ore la Comisia electorală centrală pentru a cere renumărarea voturilor. “Eu mă consider învingătoare”, a declarat ea presei după ce a respins rezultatul său de doar aproape 10% din voturi anunțat duminică seară și i-a cerut lui Aleksandr Lukașenko să părăsească postul obținut fraudulos.

Manifestații spontane, marcate de ciocniri cu forțele de ordine, au avut loc fără întrerupere și în alte orașe unde opoziția a contestat modul de desfășurare a scrutinului prezidențial.

Nedemn să fie președinte

În afara granițelor, Comisia Europeană, Parisul, Berlinul și Londra au condamnat represiunile contra manifestanților anti-Lukașenko din orașele Belarus. Varșovia a cerut convocarea unui summit al UE consacrat situației din Belarus. Washingtonul și-a exprimat o “serioasă preocupare”.

Dimpotrivă, liderii rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, l-au felicitat pe Alexandr Lukaşenco.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW