Nu e doar super gustos, ci și super sănătos! Dacă n-ai început încă să folosești ulei de măsline în preparatele tale de acasă, este momentul să afli mai multe despre acest aliment atât de bun pentru sănătate!
1.Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase
Obținut prin metode mecanice, din măsline, uleiul are 14% grăsimi saturate, iar 11% acizi grași precum Omega 3 și Omega 6. Însă, predominant este acidul oleic (aproximativ 73% din conținutul uleiului). Acesta este eficient în reducerea inflamațiilor, iar datorită rezistenței ridicate la căldură, transformă uleiul din măsline într-o opțiune super sănătoasă pentru gătit.
2.Bogat în antioxidanți
Uleiul de măsline nu are numai grăsimi sănătoase, ci și un aport substanțial de vitamine E și K. Totodată, conține antioxidanți, care pot reduce riscul bolilor cronice și sunt un adjuvant bun pentru păstrarea colesterolului la un nivel sănătos.
3.Reduce riscul infarctului
Această problemă apare de obicei la blocarea vaselor de sânge sau sângerări masive, iar studiile din mai multe țări arată că persoanele care folosesc doar ulei de măsline au un risc mai mic infarct. În plus, în țările Mediteraneene există cele mai puține probleme de inimă, ceea ce a fost pus pe seama dietei mediteraneene. Uleiul extravirgin este esențial în aceasta și este de mare ajutor în menținerea sănătății inimii, pentru că scade tensiunea arterială, protejează colesterolul LDL de oxidare și îmbunătățește funcția vaselor de sânge.
4.Nu este asociat cu creșterea în greutate
Ne întoarcem la dieta mediteraneeană – bogată în fructe și legume proaspete, ce folosește uleiul de măsline ca “actor” principal. Un studiu desfășurat în Spania, pe o perioadă mai lungă de timp, demonstrează că cei care țin o astfel de dietă nu au avut creșteri în greutate.
5.Uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene
Datorită nutrienților conținuți, uleiul de măsline poate stopa formarea bacteriilor din stomac, ce conduc la ulcer sau cancer. S-a dovedit foarte eficient chiar împotriva Helicobacter pylori, o bacterie cu care se confruntă din ce în ce mai multă lume.
6.Adjuvant în probleme serioase de sănătate
De la Alzheimer, la Diabet de tip 2 sau Cancer, uleiul de măsline este un aliment care poate suplimenta o dietă sănătoasă. Datorită conținutului său de antioxidanți și grăsimi sănătoase, poate reduce riscul instalării acestor boli.
Cu toate că uleiul de măsline își demonstrează constant beneficiile pentru sănătate, nu este un aliment minune. Acesta trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, ce include un aport constant de vitamine din mâncare, precum și hidratare și sport.