miercuri, 1 aprilie, 2020
1.8 C
București

Beneficiile agavelor pentru sănătate

Agava americană este un arbust originar din America Centrală și de Sud, cunoscută și sub numele de aloe-seculară. Deși există peste 150 de specii de agave, cea mai cunoscută este agava americană, ale cărei frunze de culoare verzi-cenușii ajung să crească și până la 2 metri, fiind prevăzute cu spini ascuțiți.

Întocmai ca aloe vera, agavele aduc numeroase beneficii pentru sănătate, prin consumul frunzelor și a siropurilor de agave, pe care le găsești pe rafturile magazinelor cu produse bio. Din seva plantei apare siropul, un îndulcitor natural care conține 10% glucoză  și 90% fructoză, mai vâscos decât mierea și mai dulce decât zahărul obișnuit. Frunzele de agave prezintă numeroase proprietăți depurative și diuretice, fiind folosite și în medicina tradițională, ca plantă cu efect laxativ și purgativ. Iată care sunt beneficiile agavelor pentru sănătate.

Siropul de agave nu crește nivelul de zahăr din sânge

Atunci când ai în plan adoptarea unei diete echilibrate şi sănătoase, poţi opta pentru super alimente bio, care conţin numeroşi nutrienţi şi mai puţine calorii decât alimentele obişnuite. Dintre aceste alimente indicate pentru organism face parte şi siropul de agave, care nu creşte nivelul de zahăr din sânge, datorită faptului că se absoarbe lent în organism, fără să stimuleze creşterea glicemiei. Când vine vorba de zaharuri procesate, multe dintre ele cresc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la apariția diabetului. Din fericire, nectarul de agave este recunoscut pentru conţinutul de fructoză, menit să îndulcească băuturile fără mult zahăr.

Poți folosi siropul de agave ca înlocuitor pentru zahăr

Nu te poţi bucura de cafea sau ceai dacă nu sunt îndulcite? Poţi folosi puţin sirop de agave, menit să înlocuiască zahărul pe care îl foloseşti zi de zi, mai ales pentru că acest sirop este chiar mai dulce. Cu toate acestea, siropul de agave are aceleaşi calorii ca zahărul obişnuit. Este indicat pentru îndulcirea cafelei, a apei sau a ceaiului, având aceleaşi rezultate ca zahărul normal, însă este o variantă mai sănătoasă. Folosind sirop de agave ca îndulcitor, poţi scădea numărul de calorii din dieta ta zilnică.

Agavele pot fi introduse chiar și în dietele pentru slăbit

Consumate cu moderaţie, agavele reprezintă o soluţie utilă chiar şi în situaţia în care îţi doreşti să scapi de câteva kilograme în plus. Explicaţia este simplă: mulţi îndulcitori artificiali care nu conţin calorii nu îţi garantează senzaţia de saţietate, motiv pentru care te poţi simţi înfometat, chiar şi după o masă bogată. Dacă urmezi o dietă care presupune folosirea îndulcitorilor fără calorii, corpul tău nu va răspunde în acelaşi fel în care ar reacţiona dacă ai fi consumat ceva cu un îndulcitor care conţine calorii. Ca rezultat, poţi fi forţat să mănânci mai mult pentru a-ţi satisface foamea sau pofta de dulce. Cu ajutorul siropului de agave, reuşeşti să consumi o cantitate mică de calorii şi să îndulceşti alimentele şi băuturile, simțindu-te, în același timp, sătul. Pe termen lung, consumul acestui sirop te va ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Consumul de sirop de agave îmbunătățește sistemul imunitar

Siropul de agave poate îmbunătăţi sistemul imunitar, datorită antioxidanţilor din compoziţie. Astfel, poţi alege să urmezi o dietă bazată pe creşterea aportului de fibre, prin folosirea agavelor, plante cu efect laxativ, depurativ şi detoxifiant. În acest fel, ai ocazia să pui accentul pe diminuarea produselor de origine animală, a dulciurilor sau a făinoaselor, pe care le poţi înlocui cu fructe şi legume. Pentru cocktail-uri sau smoothie-uri, foloseşte întotdeauna sirop de agave, care va da un gust dulce și plăcut acestor preparate.

Agavele sunt bogate în nutrienți și antioxidanți

Agavele au un conţinut bogat de nutrienţi şi antioxidanţi, fiind o sursă bună de fier şi calciu, ideale pentru funcţionarea optimă a organismului. O porţie de agave brute sau fierte îţi oferă aproximativ 40% din necesarul zilnic de calciu şi zinc, o sursă bună pentru vindecarea rănilor. În plus, proprietăţile antimicrobiene şi antibacteriene îl recomandă ca remediu excelent împotriva inflamaţiilor. Siropul de nectar este recunoscut şi pentru capacitatea de a îmbunătăţi aspectul pielii şi al părului, datorită procentului său ridicat de antioxidanţi.

Agavele sunt plante deosebit de eficiente în tratarea infecţiilor pielii, a furunculelor sau a nevralgiilor, graţie cantităţii însemnate de nutrienţi şi antioxidanţi. Data viitoare când ajungi lângă raftul cu alimente bio, ia în calcul siropul de agave, care poate fi folosit pentru îndulcirea băuturilor şi a alimentelor, înlocuind cu succes zahărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

S-a lansat platforma 𝐃𝐢𝐚𝐬𝐩𝐨𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐛

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni vine în ajutorul conaționalilor noștri aflați în dificultate din cauza crizei provocate...

Grant cultural european câștigat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este câștigătorul unuia dintre cele 185...

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

TRENDING

Oradea a fost ales cel de-al treilea oraș în cadrul proiectului de digitalizare Generația Tech

Mișcarea națională de digitalizare ajunge și în nord-vestul...

OAR București aniversează Ziua Mondială a Arhitecturii printr-un concurs dedicat tinerilor arhitecți

Ordinul Arhitecților Filiala Teritorială București, prin Anuala...