Beneficiile ascunse ale tincturii de gălbenele

Gălbenelele sunt plante medicinale extrem de populare în tratamentele cosmetice și în eliminarea problemelor de la nivelul pielii. Extractul din flori de gălbenele se regăsește în tincturi, creme, unguente și ceaiuri cu proprietăți terpeutice uimitoare.

Planta, a cărei denumire științifică este „Calendula Officinalis”, este cultivată, îndeosebi, în zone deluroase, unde are parte de o expunere îndelungată la soare. Există și gălbenele sălbatice, întâlnite inclusiv la câmpie, și care pot fi culese, uscate și utilizate pentru prepararea ceaiurilor.

Florile au foarte multe alte întrebuințări. O cremă sau o tinctură de gălbenele sunt, adesea, leacul cel mai la îndemână pentru o arsură minoră sau o rană care necesită cicatrizare. De asemenea, aceste preparate calmează pielea, sunt emoliente, tratează iritațiile și țin insectele la distanță.

Deja am enumerat numeroase întrebuințări ale gălbenelelor, însă, este important de știut că aproape orice afecțiune cutanată la nivelul pielii, de la răni superficiale, arsuri și până la conjunctivite poate fi tratată cu gălbenele.

Tinctura realizata din aceste mici flori, asemănătoare cu gerbera, are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice și poate fi utilizată atât extern, cât și intern. Gălbenelele stimulează secreția bilei, astfel că infuziile preparate din aceste flori sunt recomandate adesea de medici.           

Cum se obține tinctura de gălbenele

Pentru a obține tinctura de gălbenele, ai nevoie de flori proaspete, peste care trebuie să torni alcool. Ține amestecul la soare sau lângă o sursă de căldură la macerat, pentru două săptămâni. Preparatul, alături de alte tincturi naturiste, este disponibil și pe piață, compoziția lor fiind 100% naturală, fără adaosuri de chimicale sau alte substanțe. De exemplu, poți folosi tinctura de gălbenele în comprese pentru a acoperi răni sau arsuri. Efectul antiseptic și antiinflamator contribuie la cicatrizarea mai rapidă a oricărui tip de afecțiune cutanată la nivelul pielii.

Beneficiile tincturii de gălbenele sunt numeroase și le găsești enumerate mai jos:

Beneficiile tincturii 

Înmoaie pielea foarte uscată și e de mare ajutor în cazul eczemelor care apar din cauza deshidratării locale. Poate fi aplicată pe coate, pe călcâie sau în orice zona de pe corp acolo unde pielea a avut de suferit.

Și iritațiile pot fi tratate cu ajutorul tincturii de gălbenele. Nu e de mirare că mamele au, întotdeauna, la îndemână această soluție magică pentru pielea bebelușilor.

Insectele sunt și ele înlăturate cu gălbenele, căci mirosul puternic și uleiurile volatile pe care le conține tinctura țin la distanță țânțarii. O poți aplica și direct pe piele, pentru a te asigura că nu vei suferi de pe urma înțepăturilor de insecte.

Tinctura de gălbenele tratează și acneea și devine benefică și în tratamente dermatologice. Micozele și dermatitele de la nivelul pielii sunt îndepărtate prin acțiunea antibacteriană, dar, mai ales, cicatrizantă a gălbenelelor. Și coșurile apărute peste noapte pot fi combătute prin aplicarea locală a tincturii. Alte afecțiuni unde s-au remarcat beneficii rapide sunt herpesurile, înțepăturile de insecte dar și probleme gingivale.

Mai mult, tinctura de gălbenele funcționează ca remediu și pentru crampele menstruale, ele fiind rapid ameliorate dacă masezi abdomenul inferior cu aceasta. Folosește mișcări circulare și acoperă apoi cu o pernă încălzită sau cu un prosop cald.

Datorită numeroaselor beneficii pe care le are, tinctura de gălbenele este extrem de populară și poate fi utilizată imediat ce apare o problemă de natură cutanată. Mai mult, aceasta are un efect calmant și o poți aplica la nivel local, pentru a trata o durere, precum cea menstruală.

Pont: Aplică tinctura de gălbenele seara, înainte de culcare, pe călcâie sau pe coate, acolo unde sunt zone cu piele întărită. Lasă să acționeze pentru noapte. Datorită efectului emolient a gălbenelelor, pielea va deveni mai catifelată și își va recăpăta elasticitatea.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW