Kinetoterapia, denumită și gimnastică medicală este o terapie care, aplicată împreună cu fizioterapia, contribuie la vindecarea unori diferite soiuri de afecțiuni. Kinetoterapia se bazează pe mișcare și exerciții fizice și presupunea de asemenea și corectarea mișcărilor pasive sau afective ale pacienților.
O mulțime de părinți nu cunosc faptul că acest tip de terapie poate fi aplicat nu doar pentru vindecarea afecțiunilor ortopedice, ci și pentru alte tipuri de afecțiuni, odată ce starea de sănătate se stabilizează.
Care sunt beneficiile kinetoterapiei pentru copii?
Medicii recomandă Kinetoterapia pentru a remedia sau pentru a susține recuperarea funcțiilor motorii, dar și pentru a reduce șansele de a dezvolta alte complicații cum ar fi: infecțiile de tract respirator, escarele sau contraturile musculare.
Tot prin kinetoterapie se poate menține și capacitatea motorie a unui pacient care a suferit o boală gravă care i-a afectat funcțiile membrelor inferioare sau superioare. Tot la kinetoterapie poți să apelezi și dacă suferi de dureri de spate, dureri articulare sau ai o mobilitate articulară redusă.
Când vine vorba de bebeluși și copii mici, printre beneficiile terapiei putem enumera:
– dezvoltarea echilibrului corpului, dezvoltarea controlului membrelor, precum și o mai bună coordonare a acestora;
– dezvoltarea achizițiilor neuro-motorii în funcție de etapa de vârstă pe care a atins-o bebelușul sau copilul care beneficiază de kinetoterapie;
– combaterea deformărilor osteo-articulare, precum și combaterea retracțiilor tendinoase;
– creșterea forței și a rezistenței musculare;
– creșterea mobilității articulare, precum și a rezistenței mușchilor.
Care sunt principalele afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei?
Cu ajutorul kinetoterapiei se pot vindeca sau ameliora o mulțime de afecțiuni precum:
– Luxația congenitală de șold
Luxația congenitală de șold este o afecțiune care face ca osul femural să iasă parțial sau chiar complet din cavitatea articulației sale aflată la nivelul bazinului. În cazul copiilor, această afecțiune poate apărea în timpul nașterii, din cauza unei poziții nefavorabile a corpului său în momentul în care părăsește trupul mamei.
Prin kinetoterapie, copiilor care suferă de această afecțiune li se poate repoziționa membrul inferior. De asemenea, în cazul copiilor mai mari, li se poate educa sau reeduca mersul.
– Genu valgum
Genu valgum este o afecțiune medicală cunoscută și sub numele de genunchi în x. Din cauza acestei afecțiuni axa mediană a gambei ajunge să realizeze un unghi de deschidere cu axa coapsei. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei luxații, a rahitismului sau din cauza unei malformații.
În cele mai grave cazuri, genu valgum nu poate fi vindecat complet decât printr-o intervenție chirurgicală. Dar și în astfel de situații kinetoterapia ajută la tonifierea musculaturii și grăbirea vindecării.
– Platfus
Platfusul înseamnă prăbușirea boltei plantare din diferite probleme de sănătate cum ar fi rahitismul sau chiar obezitatea.
Cu ajutorul kinetoterapiei se poate tonifia mușchiul piciorului, se poate îmbunătăți circulația sângelui, dar în același timp se poate forma și refluxul corect de așezare a piciorului jos în momentul mersului.
– Amiotrofia spinală
Amiotrofia este o atrofiere a sistemului muscular prin care se poate ajunge la pierderea capacității de mișcare. Pe scurt, amiotrofia musculară este cunoscută cu numele de SMA și din păcate, nu se cunoaște un tratament pentru vindecarea ei. Prin kinetoterapie se pot preveni complicațiile.
În general, amiotrofia apare în copilărie, dar există și un tip care poate apărea la maturitate. Acest tip care apare la maturitate este cel mai blând dintre toate și persoanele care suferă de el pot duce încă o viață normală.
Sedentarismul este extrem de periculos pentru copii, indiferent de vârsta lor. De aceea, dacă observi că bebelușul sau copilașul tău suferă de afecțiuni motorii, caută cât mai curând posibil un cabinet specializat în kinetoterapie bebeluși și copii.
Un astfel de cabinet este și Kineto Help, un cabinet profesonal din care face parte o echipă de specialiști susținători ai sănătății și ai echilibrului fizic și psihic de la nivelul organismului.
Serviciile Kineto Help se adresează pacienților de toate vârstele, dar sunt potrivite mai ales pentru copiii deoarece specialiștii acestui cabinet au multă experiență în lucrul cu pacienți de vârste mici.