Foarte multe persoane sunt copleşite de propriile gânduri. Acestea au impact negativ asupra calităţii vieţii noastre. Totodată, acestea pot devenii o problemă în relaţiile tale interumane şi chiar pot provoca diferite afecţiuni medicale. Pentru a depăşii astfel de momente, cele mai multe persoane aleg meditaţia mindfulness. Această practică te va ajuta mult în evitarea obstacolelor care apar în viaţa ta, cât şi pentru a soluţiona diferite probleme de natură psihică. Astfel, dacă doreşti să începi această practică, îţi vom prezenta cele mai utile detalii.
Ce este meditaţia mindfulness?
Mindfulness este o stare la care se poate ajunge doar prin practică. Acesta nu este un fenomen static, iar oamenii nu se nasc conştienţi de această putere pe care o deţin. Totodată, mindfullness-ul implică conştientizarea şi imparţialitatea cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Într-o epocă în care social media este extrem de utilizată, unde opiniile, like-urile şi comentariile au impact imens asupra ta, este mult mai util să vizualizezi aceste fenomene imparţial.
Pentru început, mindfullness-ul implică anumite practici precum:
Cunoaşterea propriei minţi
“Sinele” tău este puternic influenţat de diferite aspecte, printre care se numără egocentrismul, discriminarea, cât şi ataşamentul. În momentul în care îţi analizezi mintea, fără a judeca modul tău de gândire, vei descoperii mai multe despre motivaţie, sentimente şi modul de reacţie în faţa a anumitor situaţii. Astfel, vei putea devenii mult mai conştient de şinele tău/ de ceea ce eşti cu adevărat. Totodată, în urma sesiunilor de meditaţie mindfulness vei fii mult mai atent la ceea ce gândeşti şi vei pune accentul pe cunoaştere, decât pe judecată.
Antrenarea minţii
Acest proces de conştientizare a propriei minţi face parte din capacitatea umană de a îşi antrena şi de a îşi modela gândirea. Astfel, cunoscându-ţi în profunzime gândurile şi sentimentele vei explora, totodată, şi modalităţile de a fii mult mai iertător faţă de sine însuşi. Vei putea stimula capacitatea de a te relaxa, în ciuda a ceea ce se petrece în jurul tău şi să cultivi dezvoltarea curajului, a discernământului precum şi a generozităţii şi a virtuţilor etice.
Eliberarea minţii
Practica se bazează în special pe capacitatea de a elibera în totalitate gândurile intrusive. Astfel, te vei detaşa de gândurile şi practicile care nu îţi sunt benefice, precum furia, judecata şi raţionamentele toxice. Acest lucru te va ajuta să vezi mult mai clar emoţiile nedorite, în timp ce vei rămâne relaxat, gestionându-le mult mai bine. Practic, poți gestiona stresul mai bine și sa te eliberezi de el.
Care sunt beneficiile?
Potrivit studiilor, meditaţia mindfulness a adus în vieţile oamenilor mai multe beneficii, iar printre acestea se numără:
Memorie îmbunătăţită
Meditaţia este legată empiric de capacitatea de lucru a memoriei. După o serie de sesiuni de meditaţie, mai mulţi pacienţi au susţinut că memoria lor s-a îmbunătăţit considerabil.
Conştientizare
Persoanele care au practicat acest tip de meditaţie au susţinut faptul că au reuşit să se detaşeze de propriile sentimente şi procese psihice non-benefice. În acest mod stilul de viaţa s-a îmbunătăţit considerabil.
Scăderea nivelului de anxietate
Persoanele care se luptă cu anxietatea au susţinut faptul că în urma sesiunilor de meditaţie, episoadele de anxietate puternică nu s-au mai repetat.