Dezbatere finală în PE privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit

Eurodeputații au salutat acordul și au insistat asupra faptului că Regatul Unit trebuie să îl respecte pe deplin. În dezbaterea de marți pe această temă, grupurile politice din Parlamentul European au pledat în favoarea aprobării acordului, document ce stabilește normele viitoarei relații dintre UE și Regatul Unit.
Majoritatea eurodeputaților, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinția portugheză a Consiliului European au subliniat că regretă retragerea Regatului Unit din UE, dar au pledat pentru votul în favoarea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit, considerând că aceasta este cea mai bună opțiune în vederea atenuării celor mai grave efecte ale plecării din UE și pentru asigurarea integrităţii pieței unice.
Referindu-se la măsurile unilaterale ale Regatului Unit care încalcă Acordul de retragere și protocolul privind Irlanda de Nord, majoritatea vorbitorilor au susținut că acordul comercial oferă totuşi instrumente juridice suplimentare pentru a preveni și a proteja împotriva devierii unilaterale de la obligațiile agreate de ambele părți. După patru luni de examinare intensă, eurodeputații au subliniat, de asemenea, că Parlamentul European va continua să joace un rol activ în monitorizarea atentă a îndeplinirii complete de către Regatul Unit a obligaţiilor asumate. Urmează votul, în actuala sesiune, privind aprobarea acordului şi asupra unei rezoluţii în care PE include evaluarea şi aşteptările cu privire la acord.


Context


La 24 decembrie 2020, negociatorii reprezentând Uniunea Europeană și Regatul Unit au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile în care se va derula viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea actuală a Parlamentului European este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare cu caracter permanent înainte de 30 aprilie 2021.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW