Cu ani în urmă, opțiunea de a munci în străinătate era o idee exotică, specifică în principal celor cu un spirit de aventură aparte. În timp, deschiderea granițelor, integrarea în Uniunea Europeană și relațiile dintre țări au favorizat migrația forței de muncă. Pe fondul unor asemenea schimbări, mulți cetățeni români au înțeles că aptitudinile lor, hărnicia și pasiunea le sunt mult mai apreciate în alte țări și culturi decât în propria țară. Care sunt beneficiile unui loc de muncă în străinătate? Vei găsi răspunsuri interesante în rândurile de mai jos.
Venituri mai mari
Veniturile net superioare și posibilitățile variate de completare a acestor sunt cea mai consistentă motivație dacă alegi, de exemplu, oferta de muncă Iuvare pentru asistenți medicali fără cunoștințe de limba germană. Remunerația este ridicată în raport cu oferta din sistemul de stat sau privat din România, iar puterea de cumpărare este mult mai mare.
Din nefericire, în spațiul european, România este, alături de Bulgaria și Letonia, una dintre codașe, cu salariul minim brut situat în jurul valorii de 515 euro. Prin comparație, la polul opus, țări precum Germania, Franța sau Olanda oferă un nivel minim de salarizare de peste 3 ori mai mare, chiar de 4 ori mai mare în Luxemburg, unde salariul minim este de 2202 euro. O astfel de discrepanță și diferența enormă în privința condițiilor de muncă și dezvoltare profesională, a nivelului de trai și a posibilităților de integrare în comunitate fac ofertele de muncă din UE extrem de interesante.
Recunoașterea meritelor
Cei care au lucrat în alte țări europene pot depune mărturie că modul în care munca și rezultatele ei sunt privite acolo diferă dramatic de ceea ce se întâmplă în România. Acasă, angajații care vor să fie activi încă suferă de lipsa de apreciere la serviciu, în timp ce unii oameni de afaceri se plâng că nu găsesc personal suficient de calificat și serios pentru a-și menține activitatea. În schimb, peste hotare munca și omul implicat–mai ales în domenii esențiale, precum asistența medicală, ori serviciile comunitare–sunt aproape divinizați. Pe lângă diferitele bonusuri și prime, lucrătorii harnici primesc aprecieri sincere din partea managerilor, a colegilor și sunt promovați ca exemple pentru cei din jur.
Posibilitatea de a evolua într-un mediu de lucru profesionist
În pofida evoluției calității locurilor de muncă din România, în special în mediul privat, în general, mediul de lucru la noi este încă unul în care nu se pune accent deosebit pe calitatea forței de muncă sau pe asigurarea celor mai bune condiții de lucru. Lipsa dotărilor, a procedurilor, tendința de a folosi mai mult improvizația și mai puțin metoda certificată, lipsa programelor de formare profesională continuă și a unui management cu viziune păstrează încă vie percepția că locurile de muncă similare din vestul Europei aparțin cumva unei alte epoci.
Răsplata unui nivel de trai superior
Banii sunt importanți, desigur, însă și mai important este ceea ce putem să facem cu ei. Dacă în România salariul este suficient pentru acoperirea nevoilor de bază și cam atât, în țări precum Franța sau Germania salariul minim poate acoperi:
- chiria și chiar rata la o locuință;
- contravaloarea transportului public sau a unei mașini și asigurările aferente acesteia–infrastructura permite acoperirea distanțelor în timp scurt și fără stresul unor aglomerații fără sens;
- economisirea unor sume importante.
În plus, organizarea serviciilor financiare și a celor comunitare permite educarea și integrarea rapidă a noilor veniți în societate și susținerea lor pentru a-și gestiona performant cheltuielile.
Un loc de muncă în străinătate este o opțiune foarte atractivă din multe puncte de vedere, mai ales, dacă nu ai obligația unor circumstanțe personale sau familiale de a rămâne acasă. În același timp, trebuie să înțelegi că o astfel de alegere poate veni la pachet cu descoperirea unei lumi noi, în care poți trăi toată viața.