BERD vrea să susţină dezvoltarea infrastructurii în România

  • Preşedintele BERD Suma Chakrabarti a vizitat Bucureştiul, oraș gazdă al summitului Iniţiativei celor Trei Mări
  • În România, Banca este interesată să finanţeze proiecte de infrastructură, energie şi să sprijine interconectivitatea digitală în regiune
  • Preşedintele a semnat două acorduri de împrumut, atât în sectorul public cât şi în cel privat

BERD este pregatită să crească nivelul investiţiilor în România, a declarat Preşedintele Băncii, Suma Chakrabarti, în cadrul unei vizite la Bucureşti la începutul acestei săptămâni.

Până în prezent, BERD, unul dintre principalii investitori instituţionali, a investit în România peste 8 miliarde de euro. Doar în cursul anului trecut, Banca a finanţat proiecte în valoare de 550 de milioane de euro.

La finalul întâlnirii cu Primul Ministru şi membri importanţi ai cabinetului, Preşedintele Chakrabarti a declarat: “Vedem un mare potenţial de creştere a investiţiilor aici. România se dezvoltă în cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană (UE). Pentru a sprijini creşterea economică şi pentru a ajuta convergenţa nivelurilor de venit cu cele ale economiilor mai avansate din UE, ţara are nevoie de investiţii majore pentru extinderea, modernizarea şi menţinerea infrastructurii. BERD este interesată să finanţeze proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară şi să ajute la privatizarea întreprinderilor de stat.”

În acest scop, Preşedintele Chakrabarti a cerut autorităţilor să intensifice reformele care ar duce la deblocarea dezvoltării infrastructurii.

El a apreciat activitatea companiei de apă RAJA Constanţa ca un exemplu de succes pentru transformarea infrastructurii municipale. BERD colaborează cu RAJA din 1994, susţinând compania să devină cel mai dezvoltat operator regional de apă şi canalizare, ce deserveşte trei milioane de locuitori, în opt judeţe. În timpul vizitei, Preşedintele a semnat cu RAJA un nou acord de împrumut de 25 milioane de euro.

Dezvoltarea infrastructurii a fost, de asemenea, o temă a Summit-ului Initiaţivei celor Trei Mări, găzduit de către Preşedintele României Klaus Iohannis. Initiaţiva celor Trei Mări este un proiect regional de dezvoltare a comerţului, infrastructurii, energiei şi cooperării politice în Europa Centrală. Summit-ul, care include şi un forum de afaceri, a avut în discuţie si o listă de proiecte transfrontaliere strategice în 12 ţări din zona Mării Baltice, a Mării Adriatice şi a Mării Negre.

Preşedintele Chakrabarti a declarat la Summit: “BERD este în măsură să sprijine întreaga gamă de proiecte necesare pentru a asigura transportul, energia şi conectivitatea digitală în regiunea celor Trei Mări. Avem o varietate de instrumente de oferit, inclusiv PPP-uri, cofinanţare cu fonduri UE şi sindicalizări mari în sectorul privat.”

De asemenea, cu aceeasi ocazie, BERD a încheiat un acord de împrumut de 5 milioane de euro cu compania de servicii  “car rental” şi leasing Autonom, pentru a susţine dezvoltarea internaţională a acesteia. Autonom este, din aceasta saptamană, prima companie românească care beneficiază de serviciile de consultanţă “Blue Ribbon”, un program al BERD care promovează dezvoltarea celor mai inovative companii din ţările în care investește Banca.

În plus, Preşedintele a promis sprijinul BERD pentru creşterea potenţialului turistic al Muzeului Naţional de Artă al României şi a susţinut o prelegere la Academia de Studii Economice, care i-a acordat un doctorat onorific acum cinci ani.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW