Bertolucci, ultimul tango cu viaţa

Celebrul cineast italian Bernardo Bertolucci a încetat din viaţă luni, 26 noiembrie, la Roma, la vârsta de 77 de ani, suferind de cancer, anunţă presa internaţională.

De-a lungul prodigioasei sale cariere, a primit multiple premii, atât în calitate de regizor, cât şi de scenarist, printre care şi Leul de Aur, în 2007, pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Veneţia.

Unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale a fost ”Ultimul tango la Paris” (O: Ultimo Tango a Parigi), nominalizat la Oscar şi la Globul de Aur pentru regie în 1974, cu Marlon Brando şi Maria Schneider în rolurile principale, care a suscitat şi unele controverse din cauza scenelor de sex care s-a spus că ar fi fost nedublate. Întreaga peliculă are o atmosferă ”noir”, aproape lugubră. Personajele principale sunt atinse de o atracţie fatală, uşor nefirească – ni se spune, în film, că nu numele lor contează, ci fascinaţia.

Această relaţie bizară marchează întregul film, spectatorul fiind pradă unei tensiuni insuportabile, iar la sfârşit ai impresia (fie că ai fost în consonanţă cu subiectul, fie că nu) că tocmai ai asistat la una dintre capodoperele cinematografiei mondiale.

Actriţa Maria Schneider a fost atât de marcată de filmări încât a suferit o depresie psihică.

În mai recentul (1996) Frumuseţe furată (O: Stealing Beauty), Bertolucci a dat de asemenea proba măiestriei sale artistice, făcând un autentic film de artă dintr-un subiect care poate părea, mai ales la început, nu foarte pretenţios. De remarcat că şi aici regizorul italian a găsit o actriţă mai puţin celebră, dar care a făcut rolul vieţii în filmul respectiv (Liv Tyler). Deşi nu am mai întâlnit-o în pelicule în care să atingă asemenea culmi, acolo a dat proba unor calităţi artistice ieşite din comun.

Născut sub semnul Zodiei Peştilor, o zodie eminamente cu înclinaţii artistice, Bertolucci şi-a lăsat o amprentă personală pe oriunde a trecut.

Ultimul film regizat de el a fost ”Eu şi tu” (Io e te), 2012.

Fanii din întreaga lume îi vor păstra vii în memorie producţiile şi spiritul inconfundabil.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW