Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Președintele american Joe Biden a purtat luni discuții de criză „non-stop”, pe fondul temerilor cu privire la represalii iminente din partea Iranului, care ar putea aduce Orientul Mijlociu în pragul unui război regional total.
Atac iminent al Iranului asupra Israelului
Biden și secretarul de stat Antony Blinken s-au angajat într-o diplomație frenetică pentru a încerca să atenueze tensiunile declanșate de un presupus atac israelian care a ucis liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.
Teheranul a spus că represaliile sunt inevitabile și că „pedepsirea agresorului” este singura modalitate de „obținere a stabilității în regiune”. Ministerul iranian de externe a cerut ieri SUA să înceteze să mai sprijine Israelul.
Haniyeh a fost asasinat în timp ce vizita Teheranul pentru ceremonia de depunere a jurământului noului președinte iranian săptămâna trecută. El a fost asasinat la doar câteva ore după ce Israelul l-a ucis pe comandantul superior al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut.
Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt susținute de Iran în ceea ce se numește o „axă de rezistență”. Moartea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de ucideri de personalități de rang înalt ale Hamas, în timp ce războiul din Gaza dintre Hamas și Israel se apropie de cea de-a 11-a lună.
Ca răspuns la escaladarea conflictului, SUA au desfășurat resurse militare suplimentare în Orientul Mijlociu, încercând în același timp să atenueze tensiunile pe cale diplomatică și să îndemne la reținere.
Uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, a fost menită să prelungească conflictul din Gaza, a declarat președintele Autorității Palestiniene, înaintea întâlnirii sale cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova.
Mahmoud Abbas urmează să viziteze Rusia pe 12 august pentru discuții cu președintele rus în urma asasinarii liderului politic al Hamas, a informat RIA.
Uciderea lui Haniyeh la Teheran ar fi o încercare de a prelungi războiul din Gaza
Abbas a declarat agenției de presă că uciderea lui Haniyeh la Teheran a fost „un act laș și o evoluție periculoasă în politica israeliană”.
„Nu există nicio îndoială că scopul asasinarii lui Haniyeh este de a prelungi războiul și de a-și extinde sfera de aplicare”, a spus el. Va avea un impact negativ asupra negocierilor în curs pentru a pune capăt agresiunii și a retrage trupele israeliene din Gaza”.
Haniyeh a fost fața diplomației internaționale a Hamas de când Israelul a lansat un război de represalii asupra Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie.
Iranul, care sprijină Hamas în războiul său cu Israelul din Gaza, a acuzat Israelul pentru uciderea lui Haniyeh și a spus că va „pedepsi” țara. Oficialii israelieni nu și-au revendicat responsabilitatea.
Rusia a condamnat uciderea lui Haniyeh și a cerut tuturor părților să se abțină de la destabilizarea în continuare a regiunii.
Iranul consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni o instabilitate ulterioară în Orientul Mijlociu după moartea liderilor Hamas și Hezbollah săptămâna trecută, a declarat Ministerul de Externe.
„Iranul încearcă să stabilească stabilitatea în regiune, dar acest lucru va veni doar cu pedepsirea agresorului și descurajarea regimului sionist (Israel)”, a spus Nasser Kanaani, adăugând că acțiunea de la Teheran este inevitabilă.
Kanaani a cerut SUA să nu mai sprijine Israelul, spunând că comunitatea internațională nu și-a îndeplinit datoria de a proteja stabilitatea în regiune și ar trebui să sprijine „pedepsirea agresorului”.
O reuniune de urgență a Organizației pentru Cooperare Islamică va avea loc miercuri, la cererea Iranului, pentru a discuta despre uciderea lui Ismail Haniyeh și despre răspunsul Iranului, a adăugat el.
Tarom și-a anulat zborurile spre Israel
Tot mai multe zboruri au fost anulate sau suspendate în ultimele zile pe singurul aeroport comercial al Libanului, Beirut, în vreme ce SUA, Marea Britanie, Australia, Franța, Canada, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Japonia, România, Turcia și Iordania și alte țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil.
Biden și Harris au fost informați de echipa de Securitate Națională că nu este clar când este posibil un atact al Iranului sau al Hezbollah împotriva Israelului și nici care sunt detaliile unui astfel de atac, a declarat un oficial american pentru Reuters.
Compania Tarom anunţă că suspendă zborurile către Tel Aviv, Amman şi Beirut din perioada 6-12 august, din motive de securitate. Decizia a fost luată în contextul agravării tensiunilor din regiunea Orientului Mijlociu, după ce săptămâna trecută au fost suspendate zborurile spre Liban.