Kazahstan: După revoltele contra scumpirii carburanților, președintele Tokaiev vorbește despre o «tentativă de lovitură de stat»

Spre surprinderea generală, președintele Kazahstanului evocă o nouă interpretare a revoltelor violente ce au avut loc toată săptămâna trecută la Almaty și în întreaga țară, prezentându-le drept o «tentativă de lovitură de stat» comisă de «combatanți înarmați» care au acționat pe fondul protestelor împotriva majorării prețurilor la gazul lichefiat. Această nouă interpretare a fost prezentată de președintele Kassym Jomart Tokaiev luni, 10 ianuarie, în cadrul unei videoconferințe cu omologul său rus Vladimir Putin și cu alți șefi de stat ai țărilor aliate. Potrivit lui Tokaiev, grupări «teroriste» organizate, incluzând și «islamiști», «criminali», «spărgători» au profitat de un moment al contestației față de prețurile carburanților pentru a încerca să răstoarne puterea. «Noi am reușit să preluăm controlul asupra situației», a informat președintele Tokaiev.

Aproape 8.000 de arestări

Potrivit unui nou bilanț, care este încă departe de a fi complet, represiunile au fost extrem de dure. S-a ajuns la aproape 8.000 de arestări în rândul persoanelor participante la revolte în întreaga țară, la «mai multe zeci de morți» și la peste 1.000 de răniți. Internetul a devenit din nou accesibil la Almaty, după mai multe zile de întrerupere. Este declarată o zi de doliu național.

Vladimir Putin: Forțele ruse se vor retrage «după îndeplinirea misiunii»

La videoconferința de luni, 10 ianuarie, Vladimir Putin a declarat că forțele militare ale țării sale și ale aliaților, trimise în Kazahstan penru susținerea puterii acestei țări atacate de «terorismul internațional», se vor retrage după încheierea misiunii. Nu menționează însă nicio dată. Vladimir Putin a estimat că vecinul și aliatul său a fost victima «unei agresiuni a terorismului internațional» comisă de «bande de bărbați înarmați cu experiență de luptă, formate în centre din străinătate». El a avertizat apoi că Moscova nu va tolera «revoluții colorate» în fosta URSS, o formulă des folosită pentru descrierea revoltelor orchestrate, potrivit Kremlinului, de către Occident în țări foste sovietice începând încă din anul 2000.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW