Martin Luther King, luptătorul pentru drepturile afro-americanilor, a fost asasinat cu 55 de ani în urmă, la Memphis, în statul american Tennessee. Incidentul a zguduit lumea.
După 55 de ani, în același oraș, afro-americanul Tire Nichols (29 ani), a fost bătut până la moarte, de cinci polițiști. Evenimentul a stârnit indignarea la nivel național. În zilele de 27 și 28 Ianuarie, în câteva zeci de orașe americane au izbucnit demonstrații de protest. Mass-media americane au transmis îngrijorarea că tulburările înregistrate în 2020, în întreaga țară, din cauza morții lui George Floyd s-ar putea repeta.
Președintele Joe Biden a solicitat populației să păstreze calmul. Oficialii de la Casa Albă au avut o ședință telefonică de urgență cu primarii din 16 orașe, cerând pregătiri pentru eventualele proteste.
Cu mai mult de doi ani în urmă, afro-americanul George Floyd (46 ani) a fost ucis în timpul unei arestări brutale. Incidentul a stârnit protestele cunoscute sub numele „Black Lives Matter”. Ulterior, poliția americană a anunțat că va face reforme, însă tragedii similare s-au repetat. Afro-americanul Jacob Blake a rămas paralizat după ce, în luna August 2020, a fost împușcat de șapte ori în spate, de către un polițist. În Aprilie 2022, tânărul american de culoare Patrick Lyoya, din statul Michigan, a fost ucis de poliție în timpul unui control în trafic. In Ianuarie 2023, profesorul afro-american Keenan Anderson a murit, după ce a fost electrocutat de poliția din Los Angeles.
Afro-americanii au fost tratați într-un „mod special” de poliția americană, din cauza rasismului profund înrădăcinat în SUA. Potrivit datelor prezentate de Mapping Police Violence, în 2022, un număr de 1.186 de persoane au fost ucise de polițiști americani, din total 26% fiind afro-americani. Populația SUA de origine afro-americană reprezintă 13% din total. Datele statistice arată că, în intervalul 2013-2022, posibilitatea de a suferi în urma unor acțiuni brutale ale poliției la adresa afro-americanilor este de 2,9 ori mai mare decât în privința americanilor albi.
O serie de analize arată că rasismul este întipărit în genele poliției americane. Este imposibil să se facă reformă într-o asemenea instituție. De asemenea, luptele acute între partidele americane au îngreunat și mai mult reforma poliției americane. În plus, cultura armelor și acțiunile brutale ale poliției din SUA constituie într-o anumită măsură un cerc vicios.
Potrivit estimărilor unei instituții de investigație a situației armelor ușoare, cu sediul în Elveția, numărul armelor deținute de americani este de aproximativ 393 de milioane, mult peste numărul populației. Faptul a crescut pericolul polițiștilor în procesul aplicării legii, stimulând tendința acțiunilor brutale. Circuitul vicios a dus la agravarea continuă a stării în societatea americană.
Președintele Joe Biden a recunoscut, într-un discurs, că visul lui Martin Luther King privind egalitatea și dreptatea nu s-a îndeplinit încă, solicitând oamenilor să lupte pentru „spiritul” SUA.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV