Cunoscut pentru legătura sa de peste 20 de ani cu președintele Donald Trump, Bobby Păunescu, regizor și om de afaceri român, a oferit detalii exclusive despre perspectiva americană a relațiilor cu România, în urma participării la o întâlnire în cadrul Biroul Oval.
Relațiile România-SUA: „la ora asta nu există nimeni în România care să poată purta o discuție directă”
În cadrul unei intervenții la B1TV, din 2 martie, Bobby Păunescu a susținut că Administrația Trump nu identifică un reprezentant al României care să fie un partener de discuție valid: „la ora asta nu există nimeni în România care să poată purta o discuție directă”. Cu toate acestea, apropiatul lui Trump admite că președintele Bolojan ar putea deveni acel lider român capabil să recâștige încrederea Washingtonului, invocând abilitățile sale de politică externă, demonstrate până în prezent.
În ceea ce privește alegerea viitorului președinte, Păunescu a făcut apel la unitate și patriotism: „având în vedere ce spune Constituția României, că avem dreptul, dar și obligația să ne apărăm țara, trebuie să ne unim să facem acest lucru”. El a insistat asupra necesității unui lider competent, conștient de propriile limite, capabil să își construiască o echipă competentă.
SUA nu își vor retrage trupele din România
În context, Bobby Păunescu l-a criticat pe Călin Georgescu pentru pozițiile sale privind nesocotirea importanței bazelor militare de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu. De asemenea, a avertizat dur, astfel: „dacă închidem bazele, rămânem de izbeliște”, confirmând totodată și interesul Pentagonului pentru extinderea bazei de la Deveselu: „vor să mărească baza, ceea ce e un lucru foarte important”.
Păunescu a dat asigurări și că Statele Unite își vor menține prezența militară în România: „America, și asta vă spun în urma vizitei de la Casa Albă, nu își va retrage trupele din România”. Potrivit acestuia, țara noastră a reprezentat unul dintre subiectele cheie în discuțiile dintre președintele Macron și președintele Trump, cei doi lideri vizând poziția strategică a axei Polonia-România.
NATO – garanția securității României
Afaceristul român a atras atenția și asupra situației tensionate din Balcani, evidențiind pericolul regional generat de conflictul mocnit din Bosnia și Herțegovina: „Dacă ne uităm pe hartă, România, cu un conflict în Ucraina la graniță și cu un conflict în Balcani, este prinsă într-o mișcare de clește”. În acest context, de acutizare a securității regionale, Păunescu a reiterat importanța apartenenței la NATO, care le garantează românilor: „siguranță și liniște pentru ziua de mâine”. De asemenea, a subliniat rolul strategic al scutului de la Deveselu: „este un scut defensiv de apărare în cazul unui atac cu rachete balistice sau nucleare”. În opinia sa, România trebuie să gestioneze eficient situația actuală și „să devină un lider regional” pentru a-și consacra poziția în cadrul alianței.
Europa, mai unită ca niciodată
Senatorul USR Ștefan Pălărie, prezent la rândul său în cadrul emisiunii, a declarat că următorul Consiliu European, din 6 martie, ar putea dezvălui o Europă mai unită ca niciodată, în pofida faptului că Rusia „își bagă din nou coada în armonia din Europa” prin vocea unor lideri precum premierul Ungariei și președintele Slovaciei. Acesta a subliniat că Europa va rămâne fermă chiar dacă va trebui să preia efortul de război sau sprijinul militar pentru Ucraina, menționând și că: „dacă Ucraina cade, România și Polonia vor rămâne cele care vor fi flancul estic”.
Există o notă pozitivă care poate fi extrasă din intervențiile apropiatului lui Donald Trump: Europa își menține poziția fermă, iar România trebuie să își consolideze apartenența la tabăra occidentală, în principal pentru că deja „avem o poziție consacrată, stabilă și avantajoasă în această alianță”