Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Exodul palestinienilor din ultimul refugiu din Gaza s-a accelerat duminică, în timp ce forțele israeliene au pătruns mai adânc în orașul Rafah, din sud. Israelul a lovit, de asemenea, nordul devastat al teritoriului, unde unii militanți Hamas s-ar fi regrupat în zonele pe care armata a spus că le-a eliberat cu luni în urmă, informează AP.
Rafah este considerat ultimul loc în care se puteau refugia palestinienii
Aproximativ 300.000 dintre cei peste 1 milion de civili adăpostiți acolo au fugit din oraș în urma ordinelor de evacuare emise de Israel, care spune că trebuie să invadeze orașul pentru a lupta cu Hamas și a elibera zeci de ostatici din Israel în urma atacului din 7 octombrie care a declanșat războiul.
Egiptul a emis cea mai puternică obiecție de până acum față de ofensiva Rafah, spunând că intenționează să se alăture în mod oficial cazului Africii de Sud la Curtea Internațională de Justiție, care susține că Israelul comite genocid în Gaza – o acuzație pe care Israelul o respinge. Declarația Ministerului de Externe a menționat „gravitatea și amploarea atacurilor israeliene împotriva civililor palestinieni”.
Șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat într-o declarație că nu poate vedea cum o invazie la scară largă a lui Rafah poate fi reconciliată cu dreptul internațional umanitar.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reiterat opoziția față de un atac militar major asupra lui Rafah și a declarat pentru CBS că Israelul va „rămîne să țină piept unei insurgențe de durată” dacă nu iese din Gaza și nu are un plan de guvernare postbelică.
Gaza a rămas fără un guvern funcțional, ceea ce a dus la o prăbușire a ordinii publice și a permis aripii armate a Hamas să se reconstituie chiar și în zonele cele mai afectate. Duminică, Hamas a lansat atacuri împotriva soldaților israelieni în Rafah și lângă orașul Gaza.
Israelul nu a oferit încă un plan detaliat pentru guvernarea postbelică în Gaza, spunând doar că va menține controlul de securitate nelimitat asupra enclavei în care mai locuiesc aproximativ 2,3 milioane de palestinieni.
Premierul Benjamin Netanyahu, într-un discurs de Ziua Memorialului, a promis că va continua lupta până la victoria finală în memoria celor uciși în război. Dar la Tel Aviv, sute de protestatari au stat în fața sediului militar și au ridicat lumânări în timpul unei sirene de un minut care a marcat începutul zilei, cerând un acord imediat de încetare a focului.