Înainte de a ajunge la Strasbourg, unde pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European se află o dezbatere referitoare la stadiul actual al procesului de plecare a Regatului Unit din Uniunea Europeană, premierul Boris Johnson s-a oprit luni în Luxemburg pentru a avea o întrevedere cu Jean-Claude Juncker, încă președinte al Comisiei Europene, în prezența negociatorului-șef european pentru Brexit, Michel Barnier.
Întâlnirea, anunțau luni seară agențiile de presă, nu s-a soldat cu nimic concret în acest stadiu, dar se spune că discuțiile se vor intensifica, urmând să aibă loc chiar zilnic. Oricum, se spune la Bruxelles, negocierea Brexitului devine tot mai mult un «joc al tragerii pe sfoară». Pentru a nu fi acuzați de rea-voință, europenii au acceptat «accelerarea» discuțiilor, dar au dubii în privința utilității lor. Așa se explică reacția premierului luxemburghez Xavier Bettel, după o întâlnire, tot luni, cu Boris Johnson , în care (la o conferință de presă la care premierul britanic a refuzat să participe din cauza manifestațiilor împotriva sa) sublinia: «Timpul se scurge, opriți vorbele și acționați!». Premierul Johnson merge deci la dezbaterea din Parlamentul European pe tema Brexit cu precizarea făcută de Juncker și Barnier că membrii UE continuă să aștepte propuneri concrete din partea Londrei privind frontiera irlandeză și ieșirea, astfel din situația complicată în care se află problema plecării Regatului Unit din UE.
«Jocul» lui Boris Johnson
Boris Johnson, afirmă o sursă diplomatică din Bruxelles, citată de corespondentul ziarului «Les Echos», procedează în mod deliberat la metodă de a pune pe masă câteva elemente, în stilul «picătură cu picătură», pentru a exercita presiuni asupra europenilor să accepte fie și un compromis imperfect decât un Brexit fără acord. Printre elementele de soluție evocate de Johnson figurează inclusiv ideea apropierii de un backstop strict irlandez (propunere făcută de altfel încă de la început de europeni, dar respinsă de Londra). Irlanda de Nord s-ar alinia Republicii Irlanda, membră a UE, în privința anumitor subiecte, în special la normele sanitare și fitosanitare. Insula Irlanda ar putea avea reguli armonizate în privința produselor alimentare și agricole. Această formulă ar implica efectuarea controlului vamal în Marea Irlandei, deci între Irlanda de Nord și Marea Britanie. Un scenariu care a fost exclus întotdeauna de partidul naționalist nord-irlandez DUP (ce asigură majoritatea în parlament guvernului de la Londra). Acest scenariu este departe de a-i satisface pe europeni. «Piața unică europeană», spune Comisia Europeană, «este precum o navă și nu se poate permite o gaură cât de mică în carcasa ei». Majoritatea marilor puteri europene, în frunte cu Franța, sunt puțin entuziasmate să semneze cu Londra un «acord imperfect», rezolvând doar o parte a problemei irlandeze dar oferind Londrei mijloacele pentru un acces privilegiat, în viitor, pe piața unică la anumite tipuri de produse. Este greu de crezut că UE va accepta un astfel de acord cu Regatul Unit care, în plus, face cunoscut că nu dorește să discute în viitor despre problemele mediului și convergență socială», rezumă o sursă europeană. Cu cât Londra își arată tentația pentru o concurenţă frontală, în viitor, cu Uniunea Europeană, cu atât mai puțin cei 27 membri ai Uniunii vor accepta să facă britanicilor un cadou la actualele negocieri care bat pasul pe loc.