Boris Johnson le cere din nou britanicilor: „Stați acasă!”

Luni seară, într-o intervenție inedită la posturile britanice de televiziune, premierul Boris Johnson a anunțat instituirea celei de-a treia runde de carantinare a întregii țări, pentru a se putea opri propagarea rapidă a noii variante a coronavirusului și pentru a se permite intensificarea campaniei de vaccinare.

„Trebuie să recurgem la carantinarea națională care să fie îndeajuns de drastică pentru a bloca noua variantă a virusului”, a anunțat premierul Johnson, subliniind că, în consecință, „guvernul vă cere încă o dată să stați acasă”.

Concret, britanicii nu vor fi autorizați să părăsească domiciliul decât pentru cumpărături esențiale, a merge la lucru doar dacă nu se poate exercita profesia de acasă, ori pentru îngrijiri medicale. Școlile primare și secundare rămân închise după vacanța de iarnă – din cauza gravității pandemiei – până la mijlocul lunii februarie.

Măsuri similare, la fel de severe, au fost anunțate și în Scoția, de către primul ministru, dna Nicola Sturgeon. Toți cetățenii sunt obligați să rămână la domicilii până la finele lunii ianuarie. O recarantinare severă a devenit inevitabilă în condițiile în care situația sanitară s-a agravat considerabil în ultimele zile. Numărul noilor contaminați a depășit în ultima săptămână 50.000 la nivelul Regatului Unit, iar numărul celor spitalizați – la nivelul țării – a crescut între 25 decembrie și 2 ianuarie cu o treime. „Spitalele noastre sunt supuse unei presiuni cum nu au mai cunoscut vreodată de la declanșarea pandemiei”, a avertizat Boris Johnson în intervenția sa televizată de luni seară. Este așteptată achiziționarea și intrarea în acțiune a unui nou vaccin, produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford, pentru a se da un nou impuls campaniei de vaccinare, urmând a fi utilizat concomitent cu vaccinul Pfizer/BioNtech.

Foto: By Ben Shread / Cabinet Office, OGL 3, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83512009

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW