miercuri, 19 februarie, 2020
8.5 C
București

Boris Johnson repornește ofensiva și lansează avertismente europenilor în cazul unui Brexit fără acord

Un document guvernamental secret anunță un posibil haos

Boris Johnson se va afla joi la Paris, după Berlin, miercuri, cu scopul declarat de a «obliga» Uniunea Europeană să revină asupra acordului Brexit negociat de Theresa May. Un document guvernamental secret, al cărui conținut a ajuns în posesia ziariștilor, prevede o evoluție catastrofală în cazul plecării din UE fără acord.

Oriunde are posibilitatea, Johnson avertizează în aceste zile că Regatul Unit iese din UE, indiferent cum. Și, pentru a mări presiunea, purtătorul său de cuvânt a anunțat luni că «libera circulație, așa cum există ea în momentul de față, va înceta imediat după 31 octombrie, când Regatul Unit iese din Uniune».

Documentul guvernamental cu caracter secret, ajuns – nu se știe cum – la presă, inclusiv în «The Sunday Times», evocă riscurile mai mult decât îngrijorătoare ale plecării Regatului Unit din UE fără acord, provocând realmente un șoc în rândul cetățenilor britanici. Este previzibilă o criză gravă de medicamente, de alimente, de carburanți, diverse alte produse de consum, blocaje în porturi, la frontiere și, mai ales, revenirea la frontiera fizică între Republica Irlanda și Irlanda de Nord (componentă a Regatului Unit). «Iar acestea sunt doar scenarii de bază, rezonabile, nicidecum versiunea cea mai gravă», a comentat o sursă guvernamentală sub anonimat, citată de «The Sunday Times».

Berlin, Paris, Biarritz

Documentul guvernamental mai sus menționat devine public în momentul în care premierul Johnson pare, în sfârșit, decis să discute. El o va întâlni miercuri pe Angela Merkel la Berlin, iar joi pe Emmanuel Macron la Paris, înainte de a se regăsi la sfârșitul săptămânii, la Biarritz, la summitul G7. Johnson se va folosi de acest eveniment pentru a se întâlni și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Corespondenții de presă aflați la Londra remarcă faptul că, deși aflat într-o situație «fluidă» în plan intern, Boris Johnson «se mișcă într-o manieră proprie, mult prea sigur de sine». El susținea luni – fără nicio bază – că liderii europeni ar fi deja dispuși să revină asupra acordului Brexit existent» și că ei ar fi gata să renunțe la soluția existentă în acordul respectiv privind frontiera irlandeză («backstopul»). Este fals, au reacționat negociatorii europeni, și manevra lui Johnson este clară: să arunce responsabilitatea pentru un Brexit fără acord asupra intransigenței Uniunii Europene.

Presiuni, până la anunțarea suspendării liberei circulații după 31 octombrie

Oriunde are posibilitatea, Johnson avertizează că Regatul Unit iese din UE, indiferent cum, din Uniunea Europeană. Și, pentru a mări presiunea în acest război al nervilor, purtătorul său de cuvânt a anunțat luni că «libera circulație, așa cum există ea în momentul de față, va înceta imediat după 31 octombrie, când Regatul Unit iese din Uniune». El revine, deci, asupra promisiunii făcute de Theresa May de a menține o perioadă de tranziție, chiar și în cazul unui Brexit fără acord. Este un mod de a oferi garanții concetăţenilor? se întreabă destui analiști londonezi. NU, este răspunsul dat chiar de documentul guvernamental mai sus menționat. În el se subliniază că a lăsa deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, așa cum promite Boris Johnson, «va fi probabil imposibil din cauza riscurilor economice, legale și sanitare». Documentul mai spune că între 50 și 85% dintre operatorii transportului greu nu sunt pregătiți să facă față controalelor de la frontiera cu Franța. Aprovizionarea cu produse alimentare va fi grav afectată, urmată imediat de o creștere a prețurilor. Apoi, ruptura între elementele lanțurilor industriale poate determina izbucnirea unor acțiuni de protest și blocaje ale drumurilor. Unii își pun întrebarea dacă și în insulă va fi declanșată o mișcare a «vestelor galbene».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Povestea lui Brâncuși, scoasă la licitație

«O poveste de dragoste». Corespondența Brâncuși, precum și alte Hârtii Importante din Colecția unui Scriitor

Îl preţuim cu adevărat pe Brâncuşi?

La 19 februarie, aniversăm 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. În acest context, s-au organizat diferite...

Luca Guadagnino revine cu ”The Staggering Girl”

Cea mai recentă peliculă (în fapt, un mediu-metraj, are cam 35 de minute) a lui Luca Guadagnino, cunoscut cinefililor...

TRENDING

Mutarea Ambasadei României la Ierusalim, aşteptată cu covorul roşu de Israel

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat într-un...

PIB-ul rămâne oarecum stabil

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018,...