miercuri, 8 aprilie, 2020
8.2 C
București

Boris Johnson: «Vom ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie, punct și de la capăt»

«Poporul este patronul nostru», a declarat noul premier britanic, promițând – pentru a câta oară? – un Brexit cu sau fără acord, la 31 octombrie.

Europa a luat notă de avertismentul lui Johnson și rămâne fermă pe pozițiile-i cunoscute.

După etapa protocolară la regina Elizabeta a II-a, Boris Johnson s-a instalat miercuri în Downing Street, un loc la care râvnea de multă vreme. Numai că, în acest moment, misiunea sa va fi extrem de grea. Corespondenții de presă au reținut o așa-zisă «schimbare de stil» în modul de a se prezenta noul premier. În primul său discurs, Johnson i-a persiflat pe «scepticii»,« nefericiții, pe cei triști» de perspectiva unui Brexit în maniera anunțată de noul premier. Și încă ceva legat de «noul stil»: Theresa May și-a luat rămas bun, avându-l alături pe soțul său, Philip, despre care a spus că a fost «marele său suporter». Boris Johnson i-a îndepărtat pe consilierii săi și pe «prietena» sa, Carrie Symonds, și a intrat singur în sediul din Downing Street. Este public scandalul conjugal pe care l-a avut în plină campanie cu doamna respectivă, care l-a și alungat de la domiciliul său. Este, într-adevăr, «un nou stil».

Brexit «fără condiții»

«Vom îndeplini promisiunea făcută de parlament poporului și vom pleca din UE la 31 octombrie, fără condiții», a declarat Boris Johnson și în discursul de la sediul guvernului. Interesant este faptul că el a calificat ieșirea din UE fără acord drept o «posibilitate mai îndepărtată» și a subliniat că Regatul Unit se pregătește pentru etapa următoare. Și- a încheiat discursul la sediul guvernului cu sloganul populist»: Misiunea mea este să vă servesc pe dumneavoastră. Poporul este stăpânul nostru».

Conservatorii britanici, profund divizați

Cu puțin înainte de învestitura lui Johnson, mai mulți miniștri din fostul guvern al Theresei May au demisionat, în frunte cu însuși ministrul de Finanțe, Philip Hammond, cel mai sever critic al unui Brexit dur. Corespondenții de presă ce urmăresc actualele evoluții de la Londra au aflat că liderul laburist Jeremy Corbyn așteaptă reluarea activității parlamentare în toamnă pentru a provoca un vot de neîncredere în guvernul Johnson.

Continentul – de neclintit

«Vom lucra cu el. Cred că este o persoană inteligentă», a declarat la Bruxelles, miercuri – după instalarea lui Boris Johnson în Downing Street – negociatorul-șef european Michel Barnier. Acesta a precizat însă că «un Brexit fără acord nu va fi niciodată alegerea Uniunii Europene, dar suntem pregătiți să facem față oricărei situații». Iar Parlamentul European a fost și mai precis: « O ieșire ordonată din UE nu este posibilă decât dacă drepturile cetățenilor la liberă circulație, reglementarea problemelor financiare și filetul de securitate (backstop) ca soluție a frontierei irlandeze sunt garantate».

Un tur european

Au rămas mai puțin de 100 de zile până la 31 octombrie. Boris Johnson intenționează să efectueze un tur al capitalelor europene înainte de a se reîntâlni cu parlamentul britanic, la reluarea lucrărilor de după vacanță, în 3 septembrie. Este încă valabilă întrebarea dacă va reuși mai bine decât Theresa May, în condițiile unui parlament divizat și ale unui Partid conservator și mai divizat. Este bine cunoscut faptul că un mare număr de deputați conservatori nu doresc un Brexit fără acord.

1 COMENTARIU

  1. “Boris Johnson: «Vom ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie, punct și de la capăt»”
    Asa este, punct si de la capat. Dar de ce ati mai intrat, nu cumva sunteti caduci ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

25% din infectații cu noul coronavirus sunt salariați din sănătate

În data de 07 aprilie 2020 erau confirmați  pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 1087 salariați din sănătate. 25% din totalul...

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a urcat la 205

Autoritățile române au raportat miercuri dimineață opt noi decese la pacienți cu coronavirus, numărul total ajungând la...

HORECA: „Nu prăbușiți economia! Dați drumul firmelor să lucreze!“

Un strigăt de disperare vine din partea mediului local de afaceri din Dolj, scrie Gazeta de Sud....

„Misterele Bibliei” sunt dezvăluite, în premieră, la HISTORY, într-o nouă serie de documentare

HISTORY® difuzează în perioada 13 - 19 aprilie,de la ora 23:00, seria de documentare „Misterele Bibliei”, care...

TRENDING