Reprezentantul Statelor Unite pentru Comerț, Robert Lightizer, a dat publicității luni noaptea lista unor noi produse europene susceptibile a fi supuse unor taxe vamale suplimentare. O acțiune care, în mod evident, vizează accentuarea presiunilor asupra «celor 28» pentru a-i determina să abandoneze subvențiile publice acordate constructorului Airbus. Donald Trump schimbă, după cum se vede, ținta, dar metoda ofensivei rămâne în picioare. În timp ce relațiile cu China par să se mai calmeze, după «armistițiul» recent intervenit în relațiile cu Beijingul, guvernul american se îndreaptă acum spre Uniunea Europeană.
În total, această nouă listă adaugă – la cea dată publicității în luna aprilie – 89 de subcategorii de produse europene ce vor face obiectul taxelor vamale suplimentare, a căror valoare comercială se ridică la 4 miliarde de dolari (3,54 miliarde euro). Acestea se adaugă la cele 21 miliarde de dolari, valoarea produselor taxate suplimentare incluse în lista din luna aprilie. Lista completată luni noaptea vizează un mare număr de produse europene, mergând de la carnea de porc congelată până la mai multe sorturi de brânză olandeză, la brânzeturi italiene proaspete din lapte de vacă și la brânzeturile asortate cu plante cum este cazul roquefortului. Lista mai include măslinele, cireșele, perele, cafeaua, produsele preparate din carne de porc, pastele, whisky-ul ş.a. De remarcat faptul că prioritare sunt produsele agricole europene, dar lista se extinde și la materii prime, componente chimice, inclusiv cuprul, diverse metale, amoniacul sau nitratul de sodiu.
Un conflict vechi, de mai mulți ani
Noile amenințări ale lui Trump, relevă «Le Figaro», se înscriu în disputa ce datează de mai multe vreme – de aproape 15 ani – între Washington şi Bruxelles, încă nesoluționată de Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Este vorba de cel mai lung și mai delicat conflict cunoscut vreodată pe agenda acestei instituții internaționale. Americanii le reproșează europenilor că acordă subvenții publice constructorului de avioane Airbus, subminând concurența cu Boeing. La rândul ei, UE le reproșează americanilor ajutoarele «ilegale» acordate de statul federal american constructorului său de avioane. Acest dezacord, reamintesc analiștii de la «Le Figaro», a condus recent la suprataxarea unor produse de ambele părți ale Atlanticului. Franța a răspuns și ea cu impunerea de taxe vamale suplimentate la unele produse americane. Iar lista publicată luni noaptea de Washington este doar cea mai recentă ilustrare a menținerii stării de conflict comercial între SUA și UE, devenit tot mai tensionat în ultimele luni. Reamintim că, la mijlocul lunii iunie, președintele Trump a atacat direct și importul de vinuri franțuzești… «Franța taxează scump vinul american, iar noi impunem taxe vamale mici la vinul francez», declara Trump, deplângând producătorii de vinuri din California. «Nu este just», a spus el pe un ton ferm, avertizând că administrația sa «va face ceva pentru a asigura un echilibru».