Una dintre temele Seminarului “Connecting EU 2023” desfășurat la Bratislava (23-24 noiembrie) a fost cea a importanței independenței presei și combaterea dezinformării. Un bun prilej pentru a atrage atenția asupra pericolelor care amenință direct libertatatea de exprimare. Cei prezenți la dezbateri, reprezentanți de marcă ai Comitetului Economic și Social European ( CESE), ai organizațiilor societății civile din statele membre, jurnaliști și cercetători au evocat memoria jurnalistului slovac Ján Kuciak, asasinat alături de logodnica sa, Martina Kušnírová, în data de 21 februarie 2018 în locuința sa de lângă Bratislava. Toate datele au condus spre ipoteza unui asasinat la comandă pentru a stopa anchetele jurnalistului de la publicația Aktuality.sk, anchete ce vizau corupția la vârf din rândul clasei politice din Slovacia. Asasinatul a provocat un șoc în societatea civilă slovacă, sute de mii de oameni ieșind în stradă și cerând pedepsirea adevăraților vinovați, proteste în urma cărora premierul Slovaciei, Robert Fico, a demisionat. A urmat un proces controversat, fiind condamnați doar asasinii plătiți și nu și cel care a pus la cale oribila crimă. Și în prezent opinia publică din Slovacia – și nu numai – cere să se afle adevărul. Acesta este și motivul pentru care cei prezenți la Seminarul “Connecting EU 2023” au plecat în pelerinaj la monumentul jurnalistului Ján Kuciak și al logodnicei sale Martina Kušnírová, monument amplasat în centrul vechi al Bratislavei.
Cu această ocazie Oliver Ropke, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), alături de Laurențiu Plosceanu, Vicepreședintele CESE, au ținut un moment de reculegere aprinzând candele în memoria victimelor, gest care relevă determinarea instituțiilor europene pentru a apăra libertatea și integritatea jurnaliștilor. Președintele Ropke a declarat: “Aducem azi un omagiu jurnalistului Ján Kuciak și logodnicei sale, uciși cu brutalitate în urmă cu 5 ani. Această tragedie subliniază necesitatea unei protecții sporite a jurnaliștilor europeni. Trebuie să rămânem angajați față de justiție și libertatea presei, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete”.
Manifest pentru dreptul la liberă exprimare în Serbia
Un alt moment demn de menționat de la Seminarul “Connecting EU 2023” a fost prezentarea manifestului pentru dreptul la liberă exprimare în Serbia. Vicepreședintele CESE, Laurențiu Plosceanu, moderatorul dezbaterilor de la Bratislava, a dat citire scrisorii Vicepreședintelui Comitetului Mixt UE-Serbia (JCC) Bosko Savkovici, Secretar General al Asociației Sârbe a Angajatorilor, personaj persecutat politic pentru ieșirile sale în stradă alături de protestatarii regimului de la Belgrad, fiind și arestat și plasat în control probatoriu, acțiuni condamnate ferm în recenta declarație oficială a CESE.
Documentul semnat de Bosko Savkovici relevă următoarele: ”În prezent locuiesc în Serbia, o țară în care mass-media liberă aproape că nu există. Două posturi de televiziune prin cablu, două ziare pe care cu greu le poți cumpăra, câteva portaluri sunt tot ce a mai rămas din jurnalismul independent din Serbia. Orice altceva este o mașinărie de propagandă și o fabrică de minciuni. Un regim care a uzurpat toate instituțiile unei societăți și care s-a transformat într-o autocrație care plutește între Rusia și Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, noi toți, ca lucrători în presa independentă, luptăm ca vocea adevărului și a rațiunii să ajungă la fiecare cetățean al Serbiei, înaintea alegerilor programate pentru 17 decembrie. Luptăm în foruri publice. Ne luptăm alături de vecinii noștri din piețe și magazine. Luptăm cu numele și autoritatea noastră împotriva știrilor false. Luptăm cot la cot cu actorii, cu regizorii, profesorii, cadrele universitare, scriitorii noștri care s-au adunat în jurul asociațiilor informale “Pro-Glas” și “PRO-VOTE”. Sper profund că voturile noastre vor schimba Belgradul și marile orașe din Serbia pe 17 decembrie.
Sper, dragi colegi, că și anul viitor veți reuși să motivați cât mai mulți slovaci să voteze pentru Parlamentul European. Calitatea este ascunsă într-un număr mare. Un număr mare de alegători vorbește cu adevărat despre ce își doresc oamenii unei țări. Și nu uitați! Politicienii conduc politica, iar mass-media este corectorul fiecărui guvern”.
Scrisoarea-manifest a vicepreședintelui Bosko Savkovici vine la scurt timp după prezentarea la Belgrad a Raportului celei de-a 16-a reuniuni a Comitetului Consultativ mixt UE-Serbia ( JCC). Raportul subliniază următoarele:”JCC a notat amplificarea protestelor cetățenilor din Serbia ca o manifestare a necesității unei schimbări profunde în societatea sârbă. S-a exprimat regretul pentru răspunsul autorităților sârbe la acest fenomen, răspunsul fiind considerat ca un stimul pentru creșterea în cascadă a tensiunilor. De altfel, lucru menționat în raport, JCC a luat act de nemulțumirea profundă a cetățenilor sârbi exprimată prin protestele trecute și actuale și a solicitat autorităților din Serbia să deschidă și să promoveze canale de dialog autentice în loc de intimidări și amenințări instituționale“.