Premierul britanic Boris Johnson în persoană a reluat marți, 2 iunie, la Bruxelles, discuţiile cu negociatorul-șef din partea UE, Michel Barnier. Este a patra rundă de negocieri și, spun comentatori din Bruxelles, nu par să pornească cu perspective mai bune decât celelalte întâlniri privind ajungerea la un acord referitor la relațiile comerciale post-Brexit.
Michel Barnier insistă ca guvernul britanic să accepte extinderea actualei perioade de tranziție, ce expiră la 31 decembrie, idee pe care Boris Johnson o refuză cu încăpățânare. Europenii văd în poziția premierului britanic dorința de a trena negocierile până când va fi găsită o soluție „acceptabilă” și la dosarul extrem de sensibil privind pescuitul. În general, negociatorul-șef din partea UE, Michel Barnier, constată că, până la urmă, pozițiile celor două părți sunt „diametral opuse în privința viitoarelor relații euro-britanice”.
Boris Johnson a decis să se implice personal în negocieri începând din această nouă rundă, cu speranța că-i vor convinge pe europeni să accepte niște rezultate „tangibile”.
În opinia lui Michel Barnier, negocierile din această săptămână vor arăta dacă Regatul Unit vrea, totuși, să părăsească piața internă europeană și uniunea vamală. Într-un document ce seamănă cu un fel de semi-ultimatum, britanicii cer, de exemplu, un fel de garanție de acces pe piața financiară europeană în favoarea City din Londra – o cerere de natură să prelungească impasul. În privința adevăratelor intenții ale lui Johnson, corespondenți ai RFI spun că premierul britanic nu ar avea intenția să accepte un acord care „ar știrbi și cu un cent suveranitatea britanică”. În această perspectivă, pagubele economice ale pandemiei provocate de coronavirus ar putea servi la disimularea pagubelor unui Brexit fără acord. Iar Boris Johnson va putea să apară în fața cetățenilor britanici drept cel care a salvat Regatul Unit de tutela europeană.
Prelungirea negocierilor este încă posibilă. Michel Barnier s-a arătat deschis la un astfel de scenariu și Londra poate cere acest lucru până la 30 iunie. În caz contrar, nu rămâne decât foarte puțin timp, doar câteva luni, pentru definirea noilor relații între Londra și UE. O misiune considerată imposibilă de către diplomați cu experiență de la Bruxelles.