-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Dobânzile au luat-o în jos

Incertitudinile privind inflația, care dă semne de creștere, au dus dobânzile la depozite în teritoriu negativ.

La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul de Administrație al BNR a decis, într-un context care se manifestă la nivel internațional, să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 1,75%/an.

Aceasta a fost a doua tăiere a dobânzii-cheie, precedenta fiind realizată în 20 martie, într-o ședință de urgență, când ea a fost coborâtă de la 2,50% la 2%/an.

Tot în martie, banca centrală a decis efectuarea de operațiuni repo în vederea furnizării de lichiditate instituțiilor de credit, precum și cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară. Scopul acestei măsuri a fost acela de a permite guvernului să realizeze împrumuturi cu ușurință și la valori mai mici ale dobânzilor, care să asigure alimentarea bugetului, ale cărui resurse sunt afectate puternic de criza sanitară iar, în prezent, de cea economică.

Băncile au răspuns pozitiv la măsurile luate de BNR, iar indicii ROBOR înregistrează o scădere puternică.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât de la 2,29% la 2,27%, o valoare mai mică, de 2,22%, fiind înregistrată în 24 aprilie 2018. Reamintim că în 20 martie, înainte de prima scădere a dobânzii-cheie din acest an, indicele se situa la 3,24%.

La rândul său, indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 2,39% la 2,37%, nivel comparabil cu cel de la sfârșitul lui martie 2018. Înainte de ședința urgentă a BNR din martie, nivelul acestui indice era de 3,31%. Și indicele la 12 luni a cunoscut scăderi, el coborând miercuri de la 2,46 la 2,42%, mai jos cu circa un punct procent față de data de 20 martie.

Această evoluție descendentă va continua chiar dacă inflația a revenit pe un trend crescător, care plasează dobânzile la depozitele atrase de bănci în teritoriu negativ. Cu toate acestea, nivelul economisirii va crește probabil, acesta fiind unul dintre comportamentele de bază în perioadele de criză.

„Incertitudinile asociate perspectivei inflației sunt neobișnuit de înalte, date fiind natura fără precedent a unui asemenea șoc economic pe plan național și la nivel global, implicând închideri bruște ale activității unor companii și sectoare de activitate, dar și modificări ale comportamentului de consum”, se arată în comunicatul de presă al BNR ce a urmat ședinței de politică monetară din 29 mai.

Pentru acoperirea golurilor bugetare, Trezoreria Statului ar trebui să apeleze și mai mult la economiile populației prin Programul Tezaur. Anul trecut aceasta remunera cu o dobândă de 3,5% titlurile cu maturitate de 1 an. Pentru o maturitate de doi ani a titlurilor dobânda era de 4%, de 4,5% pentru trei ani, respectiv de 5% pentru cinci ani.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW