În 2018, creșterea economică în Marea Britanie a fost de doar 1,4%, cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii șase ani. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat că economia britanică «nu este încă pregătită» pentru scenariul Brexitului dur. O ieșire din Uniunea Europeană fără acord, spune el, va multiplica riscurile unei recesiuni.
Mai sunt doar câteva săptămâni până la ieșirea din Uniunea Europeană și, în condițiile în care întreprinderile nu știu încă dacă plecarea va fi însoțită de un acord privind relațiile viitoare cu Europa, economia britanică plutește în necunoscut, cu implicații grave deja asupra creșterii economice. PIB-ul nu a progresat în ultimul trimestru al anului trecut decât cu 0,2%, iar luna decembrie s-a încheiat cu o diminuare de 0,4%, cifre ce nu au mai fost cunoscute de la referendumul din 2016. Creșterea economică britanică a ajuns anul trecut la doar 1,4%, cea mai proastă performanță cunoscută în ultimii șase ani. În 2017 fusese totuși de 1,8%.
Stres și neliniște
Cifrele de mai sus sunt explicate de experți și analiști economici, parțial, prin performanțe economice relativ scăzute în tot restul Uniunii Europene. «Regatul Unit nu putea fi imunizat în fața scăderii creșterii economice generale a exporturilor, a refluxului comercial mondial», explică Gilles Moec, economistul șef pentru problemele Europei de la Bank of America Merrill Lynch. Sfârșitul anului 2018, subliniază domnia sa, a înregistrat o creștere considerabilă a deficitului comercial britanic, cel mai înalt din ultimii șase ani. Dar, adaugă Gilles Moec, cauza esențială a acestei evoluții este reprezentată de stresul și neliniștile legate de Brexit. Toate motoarele economiei britanice sunt în pană. Întreprinderile și-au redus investițiile pentru al patrulea trimestru consecutiv, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la criza financiară din 2008. Nu trece o zi fără ca o întreprindere britanică să-și anunțe amânarea sau chiar anularea unui proiect. Nissan a anunțat la începutul acestei luni că renunţă la construirea unui nou model SUV în uzina sa din Sunderland. Serviciile – plămânul economiei britanice – au înregistrat și ele o scădere a ratei de creștere (doar 0,4%), iar consumul casnic s-a stabilizat la 0,4%. Pe acest fond, spun experții, devine hazardant să faci previziuni pentru primele luni ale anului 2019. Unii anticipează deja o recesiune în cazul în care se pleacă din UE fără acord. «Perturbările ce s-ar produce, în acest caz, la frontiere ar avea drept consecință, începând chiar din luna aprilie, rupturi de producție, ceea ce – prevede Gilles Moec- va influența considerabil Produsul Intern Brut britanic.
A început crearea de stocuri
Rezultatele economice din primul trimestru al acestui an ar putea fi ceva mai bune decât s-a prevăzut dacă industriașii fac ceva mai multe eforturi vizând creșterea producției și dacă își creează stocuri pentru a preveni riscurile ulterioare de penurii. Familiile și-ar putea crea, și ele, stocuri înaintea Brexitului, dând astfel un impuls producției. Cu toate acestea, creșterea economică în 2019 rămâne «atonă». Ea nu va afișa mai mult de 1,3%, spun previziunile Comisiei Europene și doar 1,2% conform Băncii Angliei. Mai mult, zilele trecute, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat că economia britanică «nu este încă pregătită» pentru scenariul Brexitului dur. O ieșire din Uniunea Europeană fără acord, spune el, va multiplica riscurile unei recesiuni.