Pe măsură ce se apropie noua dată fatidică de 12 aprilie și perspectiva supunerii acordului Brexit al doamnei May pentru a patra oară votului Camerei Comunelor, haosul amenință grav viața politică și economică britanică.
De ce acest haos, la aproape trei ani de când o majoritate a cetățenilor britanici au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană?, se întreabă analiști politici, comentatori din toate capitalele Vechiului continent. Există unele explicații ce pot fi găsite după o analiză a ceea ce s-a petrecut în toată perioada de la referendum.
Referendumul lui Cameron
«Este timpul, spunea la vremea respectivă fostul premier David Cameron, să reglăm problema situației Marii Britanii în Europa». Și întreaga epopee a început odată cu anunțarea organizării unui referendum. Neoficial, mulți lideri politici britanici spuneau atunci că britanicii sunt deranjați de faptul că, după ce au dominat lumea, au ajuns să fie un stat ca oricare altul în Uniunea Europeană, supus legislației Bruxellesului. Acest raționament pare să fi determinat la referendum o majoritate a cetățenilor britanici să aleagă ieșirea din UE, pentru a-și relua controlul asupra treburilor țării. Nu este un secret că rezultatul referendumului a fost considerabil influențat de o campanie bazată pe «fake news», pe o manipulare intensă prin rețelele de socializare și pe o agresivitate ieşită din comun, mergând până la asasinarea unei deputate anti-Brexit, Jo Cox. Din acest moment, reamintesc analiștii locali, țara s-a divizat profund, divizare ce a dus la situația din zilele actuale.
Rigiditatea lui Michel Barnier
La începutul anului 2017, la Bruxelles, Michel Barnier prelua funcția de negociator-șef european al plecării Regatului Unit din UE. El sublinia atunci: «Britanicii își vor apăra cu îndârjire interesele, ceea ce vom face și noi». Și, așa cum am văzut de-a lungul anilor, el și-a ținut cuvântul, determinându-i pe britanici să dea înapoi în două puncte esențiale: fără acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană înaintea unui acord cuprinzând termenii «divorțului»: fără frontiere împotriva migranților și fără frontiere contra circulației mărfurilor. În plus, Barnier a reușit să păstreze unitatea celorlalți 27 membri ai Uniunii, fiecare asumându-și un rol pe linia imprimată de Barnier și echipa sa de negociatori. Dar, acum, relatează din Londra corespondentul ziarului «Les Echos», toți au obosit din cauza atâtor amânări ale plecării britanicilor din UE. Ca să nu mai vorbim de situația creată inclusiv spațiului european de neclaritatea și lipsa de decizie a liderilor britanici. Premierul olandez Mark Rutte spunea zilele trecute: «Ei nu se ocupă decât de micile lor jocuri politice și de modalitățile în care vor putea câștiga viitoarele alegeri, deși în joc este soarta unei țări».
Bâjbâielile doamnei May
Premierul Theresa May a pierdut partida încă din 2017: la 8 iunie, scrutinul legislativ pe care domnia sa l-a convocat a oferit unui grup de 10 deputați unioniști din Irlanda de Nord (DUP) puterea de a spune NU. La 14 decembrie anul trecut, parlamentul a votat contra acordului la care domnia sa a ajuns la negocierile cu Bruxellesul. Se spune – neoficial – că Theresa May nu a acordat atenție vechilor divizări existente în rândul conservatorilor în ceea ce privește Brexitul, între conservatori și laburiști în chestiunile legate în general de Europa – ceea ce a dus la respingerea «nebunească» în Parlament a OPT alternative la un Brexit fără acord. Ea a confundat curajul cu încăpățânarea, neascultându-l decât pe soțul ei, Philipp, susținând obsesiv că dorește să respecte votul popular care în interpretarea sa înseamnă «mai bine Brexit fără acord decât un acord prost».
Furia unei cunoscute irlandeze
Romanciera irlandeză Lisa Harding se teme că revenirea la o frontieră între Irlanda de Nord (componentă a Regatului Unit) și Republica Irlanda (membră a UE) ar putea duce la reizbucnirea războiului civil care până în 1998 a costat viața a peste 3.000 de persoane. Soarta Irlandei, spune Lisa Harding, se dovedeşte a fi principalul obstacol în calea unui acord de plecare ordonată a Regatului Unit din UE și pericolul aproape sigur al unui Brexit fără acord. «O majoritate a nord-irlandezilor a votat împotriva Brexit, dar vom suporta consecințele unui Brexit fără acord din cauza britanicilor. Asta provoacă frică și furie», declara romanciera nord-irlandeză Lisa Harding.