Informații multiple și de tot felul au apărut în ultimele ore în presă și la posturile de radio și televiziune europene referitoare la negocierile de pe ultima sută de metri a acordului Brexit. După știrile referitoare la negocierile intense de la Londra, de duminică și luni, între guvernul doamnei May și deputații britanici, brusc, în cursul zilei de luni , premierul Theresa May s-a deplasat la Strasbourg pentru a purta discuții de ultim minut cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat actualmente la sesiunea plenară a Parlamentului European. Surse britanice informate au precizat că doamna May a plecat la Strasbourg cu misiunea de a încerca obținerea din partea europenilor a unor noi concesii solicitate de deputații britanici, în special în privința frontierei irlandeze, condiție pentru a vota marți seară acordul de ieșire a Regatului Unit din UE realizat de doamna May cu Bruxellesul în noiembrie anul trecut.
La conferința de presă comună cu doamna May, la sediul PE din Strasbourg, Jean-Claude Juncker a spus clar, avertizându-i de fapt pe britanici: «În politică există uneori o a doua șansă. Dar, de data aceasta, nu va fi și o a treia șansă», apelând la «o profundă responsabilitate» din partea deputaților britanici înaintea votului de marți.
Misiunea de la Strasbourg a doamnei Theresa May, de fapt o ultimă încercare de a salva acordul de divorț amenințat de un vot negativ din partea deputaților britanici, pare să fi fost încununată de succes. «În această seară (de luni – nn), la Strasbourg, primul ministru Theresa May a obținut modificările juridice cu efect de constrângere care întăresc și îmbunătățesc acordul de retragere din UE și declarația politică privind relația viitoare între cele două părți», a anunțat luni seară, foarte târziu, în parlamentul britanic, vicepremierul britanic David Lidington. Domnia sa a mai precizat că Theresa May a continuat discuții pe tema Brexit cu lideri europeni aflați la sesiunea PE de la Strasbourg.
Declarație unilaterală
Două noi documente comune urmau a fi elaborate chiar luni seară, în timp ce Theresa May și Jean-Claude Juncker țineau o conferință de presă comună pentru a anunța noul compromis în care figurează o noutate juridică. Ea constă într-o «declarație unilaterală» din partea Londrei în care este menționată expres «determinarea Regatului Unit de a nu rămâne prizonier al “backstop“». Valoarea juridică a unei astfel de declarații urmează a fi precizată.
Mecanismul de arbitraj
Această noutate intervenită luni răspunde cererii Londrei de a nu rămâne blocată pe vecie în mecanismul «backstop» irlandez. Ea propune ca Regatul Unit să poată solicita un arbitraj care să-i permită să obțină recunoașterea, într-o situație concretă, că partea europeană nu negociază cu bună-credință un acord privitor la relația viitoare între cele două părți. Se evită, astfel, ca în cazul în care negocierile nu duc la o altă soluție privind frontiera irlandeză, să nu fie aplicat mecanismul «backstop» ca ultimă soluție deja acceptată. Acest mecanism de arbitraj permite, deci, Londrei să aibă o garanție serioasă că cele 27 state ale UE vor negocia cât mai rapid posibil și cu bună-credință un acord în acest dosar.
Aranjamente alternative
Londra obține acum, bine fixată, ideea că «backstop» ar putea fi înlocuit prin «mecanisme alternative». În special, prin soluții tehnologice – ce trebuie inventate – pentru evitarea restabililirii unei frontiere dure între cele două Irlande.
Rămâne de văzut, de acum încolo, dacă tot ceea ce a fost realizat luni la Strasbourg va permite acceptarea de către parlamentul britanic a acordului Brexit realizat de doamna May cu Bruxellesul, însoțit de modificările aduse ulterior. «Este, în mod clar, un pas într-o bună direcție», a declarat liderul celor mai duri susținători ai Brexitului, conservatorul Jacob Rees-Mogg, care acum aşteaptă detaliile noilor modificări. Și liderul partidului DUP nord-irlandez, aliatul de nădejde al doamnei May la guvernare, a promis că va analiza cu mare atenție textul final al acordului la care s-a ajuns. La conferința de presă comună cu doamna May, la sediul PE din Strasbourg, Jean-Claude Juncker a spus clar, avertizându-i de fapt pe britanici: «În politucă există uneori o a doua șansă. Dar, de data aceasta, nu va fi și o a treia șansă», apelând la «o profundă responsabilitate» din partea deputaților britanici înaintea votului de marți.