După aproape 10 luni de negocieri intense și extrem de complicate și cu doar câteva zile înaintea expirării perioadei de tranziţie post-Brexit, Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns joi seară la un „compromis istoric” ce marchează ruptura definitivă între cele două părți. Cu eforturi și compromisuri substanțiale, a fost finalizat un acord (de aproape 2.000 de pagini) ce stabilește cadrul și limitele relațiilor viitoare ale Regatului Unit cu țările UE.
„Acest acord”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „este unul echitabil și just (…) Putem astfel să lăsăm în urmă Brexitul, Europa va continua să avanseze”. Regatul Unit, a adăugat ea, „va rămâne un partener demn de încredere” pentru Uniunea Europeană.
„După patru ani de eforturi colective vizând menținerea păcii și a stabilității, precum și protejarea cetățenilor noștri și a pieței noastre unice, aduc mulțumiri tuturor… Azi este o zi în care încercăm un sentiment de ușurare, dar cu niște umbre pe tablou dacă facem o comparație între ceea ce a fost înainte și ceea ce urmează”, a declarat Michel Barnier, negociatorul șef din partea Uniunii Europene. A nu se uita, a avertizat negociatorul european, că „vor avea loc adevărate schimbări pentru mulți cetățeni și întreprinderi – aceasta este consecința Brexitului”.
„The deal is done”(Acordul a fost realizat), a transmis pe Twitter premierul britanic Boris Johnson. „Am realizat cel mai mare acord comercial” cu Uniunea Europeană, a subliniat domnia sa în cadrul unei conferințe de presă virtuale, menționând că acest acord post-Brexit „este bun pentru întreaga Europă”.
Din conținutul acordului post-Brexit
În esență, acordul garantează schimburi comerciale fără taxe vamale sau cote pentru „toate bunurile care respectă regulile de origine corespunzătoare”- ceea ce nu s-a văzut vreodată într-un acord comercial. Întreprinderile britanice și cele 66 milioane cetățeni britanici își mențin accesul în imensa piață unică europeană cu 450 milioane de consumatori. De fapt, acest acord inedit permite evitarea unei rupturi în lanţul de producție, ceea ce ar fi fost foarte problematic pentru unele sectoare economice, precum cel al automobilelor.
Concurența
În ceea ce privește concurența, dosar ce a făcut obiectul unor dramatice dezbateri, Regatul Unit și UE se angajează să respecte condițiile unei concurenţe echitabile, „menținând niveluri de protecție ridicate în domenii cum ar fi protejarea mediului, lupta împotriva schimbărilor climatice și tarifarea carbonului, drepturile sociale și legislația muncii, transparența fiscală și ajutoarele de stat”. Dacă una dintre părți nu respectă aceste obligații asumate, este posibilă luarea de „măsuri corective”, precum instituirea de taxe vamale.
Soluționarea diferendelor
Dacă Regatul Unit nu respectă acordul încheiat, un mecanism constrictiv de reglementare a diferendelor – așa cum există în cea mai mare parte a acordurilor comerciale – va avea rolul de a tranșa litigiile. Londra s-a opus ferm recurgerii la Curtea europeană de Justiție. Va exista însă un „Consiliu comun” cu misiunea de a veghea la interpretarea și respectarea corectă a acordului.
Pescuitul
Acordul prevede accesul pescarilor europeni în apele britanice într-o perioadă tranzitorie de 5 ani și jumătate (până în 2026). În timpul acestei perioade, UE va trebui să renunțe progresiv la 25% din ceea ce pescuiesc europenii – ce se ridică la 650 milioane euro pe an.
Transporturi
Acordul prevede continuarea conectivității aeriene, rutiere, feroviare și maritime între Regatul Unit și Uniunea Europeană, dar cu o oarecare diminuare a avantajelor față de perioada când Regatul Unit era membru al Uniunii.
Sunt prevăzute dispoziții care să garanteze o concurenţă între operatori în condiții echitabile, astfel încât „drepturile pasagerilor, ale lucrătorilor și securitatea transporturilor să nu fie compromise”.
Programe
Regatul Unit va continua să participe la unele programe ale UE în perioada 2021-2027, cum ar fi programul de cercetări și inovații Horizon Europe, cu condiția să participe la bugetul european. Nu va mai participa, însă, la programul Erasmus privind schimbul de studenți.
Acordul prevede, de asemenea, cooperarea, într-un nou cadru, în materie polițienească și judiciară, în special în lupta contra criminalității transfrontaliere și a terorismului.
Cooperarea în materie de politică externă, securitate externă și apărare nu este acoperită de acest acord, Regatul Unit refuzând să negocieze acest subiect.
Voi nu ne dati nimic si noi nu primim nimic de la voi !