Premierul Boris Johnson a revenit în trombă miercuri în Camera Comunelor, părăsind mai devreme lucrările Adunării generale a ONU de la New York. Știa probabil ce-l așteaptă după ce Curtea Supremă britanică a declarat ilegală suspendarea activității parlamentului pentru o perioadă de cinci săptămâni. A venit ferm hotărât să facă tot ce-i stă în puteri pentru a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord.
Corespondenți ai agențiilor de presă și ai presei britanice au relatat că cei care au așteptat scuze sau regrete pentru că a acționat ilegal suspendând temporar parlamentul au fost dezamăgiți. Nu doar că nu și-a cerut scuze, dar și-a permis, contrar tradiției în justiția britanică, să critice decizia instanței supreme. La cererea partidelor de opoziție laburist, naționalist scoțian și liberal-democrat de a demisiona, Boris Johnson – rămas fără majoritate în Camera Comunelor – le-a răspuns cu o provocare la prezentare unei moțiuni de cenzură sau alegeri legislative anticipate. «Din egoism și lașitate politică, a spus el, ei (opoziția – nn) nu doresc să se dea deoparte și să-i lase pe alegători să-și spună cuvântul…Tot ceea ce contează pentru ei este o dorință excesivă de a răsturna rezultatul referendumului din 23 iunie 2016» (când 52% din electorat a votat în favoarea plecării din UE). Varianta alegerilor anticipate propusă de Johnson nu este, se știe, acceptată de către opoziție și chiar de către unii deputați conservatori. Liderii opoziției au spus și continuă să spună că sunt de acord cu alegeri anticipate, dar după ce premierul Johnson fie obține un acord Brexit cu Bruxellesul, fie cere amânarea datei plecării din UE.
Johnson «trebuie să plece»
Liderul laburist Jeremy Corbyn a repetat și în dezbaterile de miercuri că nu va susține ideea organizării de noi alegeri câtă vreme nu este îndepărtat pericolul unui Brexit fără acord, opțiune avută în mod evident în vedere de către Boris Johnson. Corbyn dorește amânarea plecării din UE înaintea unui scrutin. «nimeni nu poate avea încredere în primul ministru… Pentru binele acestei țări, ar trebui să plece», a spus liderul laburiștilor într-o atmosferă electrizantă ce a dominat dezbaterile din întreaga zi de miercuri. Domnia sa l-a acuzat pe Johnson că, în realitate, nu poartă negocieri cu Bruxellesul în vederea realizării unui nou acord Brexit, ci dorește un Brexit fără acord, dezastruos pentru regatul Unit. «Am ascultat vreme de zece minute cuvintele sforăitoare venite de la un prim ministru periculos, care se crede deasupra legii, a spus Jeremy Corbyn…În realitate, el nu mai are nimic de făcut în postul pe care-l are. După decizia judecătorilor Curții Supreme, el ar fi trebuit să facă unicul gest onorabil- să demisioneze».
La ideea, mai degrabă provocarea lansată deputaților de către Johnson de a prezenta o moțiune de cenzură împotriva sa, care ar fi urmată oricum de alegeri, Corbyn a considerat că nu este acum momentul pentru o astfel de acțiune, repetând că, acum, prioritară este împiedicarea plecării din UE fără acord.
O întrebare jenantă pentru Johnson
În cadrul dezbaterilor – uneori furioase – de miercuri în Camera Comunelor, deputații au venit cu o întrebare-surpriză, referitoare la o afacere potențial periculoasă pentru Boris Johnson și asupra căreia deputații i-au cerut clarificări. El este suspectat de conflict de interese. În perioada în care a deținut funcția de primar al Londrei, ar fi favorizat întreprinderea unei tinere, prietenă apropiată, Jennifer Arcuri. Abuzând de poziția deținută, Johnson a înlesnit tinerei respective obținerea unei finanțări importante pentru dezvoltarea societății sale. Primăria Londrei a declanșat deja o anchetă, subiectul ocupând primele pagini ale presei londoneze.