3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

Grecii nu acceptă fonduri europene de relansare sub “stricta” supraveghere a utilizării lor

Guvernul grec se opune tipului de condiții nepopulare impuse țărilor în perioada crizei datoriilor, atunci când “Troika”, condusă de Uniunea Europeană – compusă din UE, BCE și FMI -“ne-au forțat să operăm unele reforme, în ciuda lipsei suportului național”, a declarat premierul elen Kyriakos Mitsotakis într-un interviu acordat ziarului britanic “The Financial Times”.

Grecia, a avertizat el, nu va accepta nicio “supraveghere strictă” drept condiție pentru a primi banii din fondul european de relansare în valoare de 750 miliarde de euro ce urmează a fi dezbătut, împreună cu bugetul european multianual la summitul UE din 17-18 iulie.

“Grecii, a spus Mitsotakis, au evoluat în gândire” și dorim “să ne facem propriile noastre reforme”. Potrivit premierului elen, și alte țări din sudul UE consideră clauza “condiţionalităţii” – adică garanția că banii de la UE vor fi cheltuiți pentu creșterea competitivității țării – drept “inacceptabilă sub aspect politic”. Premierul elen este de părere că o condiţionalitate strictă suplimentară este realmente necesară, dar consideră că analize regulate ale performanțelor economice efectuate de către Comisia Europeană la fiecare șase luni sunt suficiente.

Așa cum se știe, liderii europeni se reunesc la Bruxelles în zilele de 17-18 iulie pentru a discuta măsurile vizând relansarea economică propuse de Comisia Europeană, precum și bugetul european pe termen lung (2021-2027). Până în acest moment statele membre ale UE nu au reușit să se înțeleagă asupra unui acord și continuă să fie divizate profund în problema combinării subvențiilor și creditelor în cadrul planului de relansare, dar și în privința altor chestiuni privind ajutorarea țărilor cel mai grav afectate de criza sanitară.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW