20.3 C
București
luni, 12 aprilie

Brexit: PE este în favoarea unui acord, dar salută pregătirile pentru eventualitatea unui Brexit fără acord

Dorim echilibru între drepturi și obligații și reciprocitate. Nimic mai mult, nimic mai puţin”, a spus negociatorul șef din partea UE, Michel Barnier, în dezbaterea de vineri în Parlamentul European.

PE speră să se ajungă la un acord privind viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit, dar are nevoie de timp pentru analizarea acestuia, au subliniat eurodeputații.

În cursul dezbaterii, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene Maroš Šefčovič și a lui Michel Barnier, aproape toți vorbitorii au subliniat că Parlamentul preferă să semneze un acord cu Regatul Unit, dar “nu cu prețul punerii în pericol a integrităţii pieței unice”.

Aceștia au salutat votul de vineri privind măsurile de contingenţă, în vederea pregătirii unui posibil scenariu fără acord. Vorbitorii au subliniat că acordul propus de UE este fără precedent în ceea ce privește domeniul său de aplicare și oferta sa de a nu aplica tarife și cote. În schimb, Regatul Unit trebuie să respecte normele privind concurența loială. Aceștia au reamintit că Regatul Unit a stabilit un termen prea scurt pentru negocierea unui astfel de acord. La fel ca negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, eurodeputații au solicitat ca flotei de pescuit a UE să i se acorde acces nerestricționat în apele Regatului Unit.

Eurodeputații au salutat încheierea, joi, a unui acord care garantează, printre altele, drepturile cetăţenilor și pacea pe insula Irlanda. De asemenea, ei au reiterat că, în cazul în care s-ar ajunge la un acord după termenul de 20 decembrie, stabilit de liderii grupurilor politice joi, Parlamentul European nu va fi în măsură să examineze cu atenţie acordul și să decidă cu privire la aprobarea intrării sale în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Michel Barnier: negocierile au ajuns la “momentul adevărului”

Negocierile post-Brexit, a avertizat Michel Barnier citat de “Le Point”, au ajuns la “momentul adevărului”…”Nu au mai rămas decât câteva ore utile în aceste negocieri pentru a se găsi un compromis și a depăși blocajul în dosarul privind pescuitul”.

Nu suntem siguri că vom ajunge la acest rezultat, a subliniat Barnier, “dacă fiecare din părți nu face un efort real și concret”, reamintind că sunt mai puţin de două săptămâni până la data fatidică de 31 decembrie când Regatul Unit va ieși din uniunea vamală și piața unică europeană. “La ora la care vă vorbesc, spun foarte sincer (…) nu pot să vă spun care va fi sfârșitul acestei ultime linii drepte în care se află negocierile... Din acest motiv, a declarat Michel Barnier, noi trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, inclusiv un Brexit fără acord.

Din surse informate s-a aflat că șefii grupurilor politice din PE, care s-au întâlnit cu Michel Barnier, au avertizat că dacă nu vor primi textul unui acord cu Regatul Unit până duminică la miezul nopții, ei nu vor putea să-l ratifice la timp pentru ca el să ontre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

S-a aflat de asemenea că alte două subiecte care până acum blocau negocierile – concurența echitabilă și guvernarea viitorului acord – par a fi pe cale de soluționare.

Mai optimist este eurodeputatul Guy Verhofstadt, fost șef al gupului PE pentru negocierea cu Londra, care a declarat la postul Sky News, preluat de “Le Point”, că “până la urmă crede că se va realiza un acord…Așa este întotdeauna în politică, se ajunge la acord în ultimul moment” .

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW