Președintele Franței a folosit prilejul oferit de vizita la Paris a primului ministru irlandez, Leo Varadkar, pentru a-i presa pe deputații britanici să găsească o soluție cât mai rapidă pentru ieșirea din actualul impas creat de dosarul plecării din Uniunea Europeană. Europa, a spus Macron pe un ton ridicat, nu trebuie să-și asume consecințele situației complicate actuale din Marea Britanie.
În condițiile în care data fatidică a plecării din UE fără acord se apropie cu pași siguri și rapizi, precum și la mai puțin de două luni până la alegerile europarlamentare, Emmanuel Macron a lansat marți un ultim avertisment adresat parlamentarilor britanici care au respins încă o dată, luni, toate alternativele propuse pentru o ieșire «ordonată» din Uniunea Europeană. «Dacă Regatul Unit nu reușește să găsească o soluție care să întrunească o majoritate, înseamnă că au ales de facto să plece fără acord… Noi nu putem evita eșecul în locul lor», a subliniat președintele francez alături de primul ministru irlandez Leo Varadkar, cu care tocmai examinase eventualele consecințe ale unui Brexit fără acord. «Prioritatea noastră», a insistat Macron, «trebuie să fie buna funcționare a Uniunii Europene și a pieței unice. Uniunea nu poate rămâne în mod durabil ostatică rezolvării unei crize politice din Regatul Unit».
Londra «trebuie să propună o soluție până în 10 aprilie»
Emmanuel Macron consideră că Regatului Unit îi revine obligația de a prezenta un plan alternativ credibil, susținut de o majoritate parlamentară, până la data de 10 aprilie. «Se vrea organizarea de noi alegeri, un referendum, o soluție de genul unei uniuni vamale?… Londra este cea care trebuie să spună, și să o spună acum», a continuat pe un ton ferm președintele Macron. Acest, practic, ultimatum dat Londrei de președintele Franței este interpretat de comentatorii politici la posturile franceze de televiziune ca un reproș adresat parlamentarilor britanici că tulbură calendarul comunitar, Brexitul intervenind negativ în derularea și rezultatele scrutinului european. Brexitul, spun unii analiști, este un «obstacol de talie» în calea atingerii unuia dintre obiectivele-cheie ale politicii externe macroniene – refondarea Uniunii Europene, subminată de partidele, grupările eurosceptice.