Mai sunt doar trei săptămâni până la termenul stabilit pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană și discuțiile – fără vreo perspectivă clară – continuă între Londra și Bruxelles.
La capătul reuniunii de marți seară, ce a durat mai bine de trei ore, negociatorul-șef european Michel Barnier, procurorul general britanic și ministrul britanic pentru Brexit au părăsit Bruxellesul fără să se fi înregistrat vreun progres în privința ideii de renegociere a acordului încheiat de premierul britanic Theresa May cu Bruxellesul în luna noiembrie anul trecut, respins în repetate rânduri de parlamentul britanic.
Impasul continuă, spun în continuare analiștii și comentatorii de presă de la Bruxelles. Reuniunea de marți seară cu participarea importanţilor reprezentanți ai Londrei și Bruxellesului s-a încheiat fără să fi fost găsit un teren de înțelegere care să ducă la modificări în chiar tratatul la care s-a ajuns toamna trecută, document asupra căruia Bruxellesul nu dorește cu niciun chip să revină. Trimiși de data aceasta într-o nouă misiune de către doamna May, oficialii britanici – ministrul pentru Brexit Stephen Barclay și procurorul general britanic Geoffrey Cox – au revenit la Londra așa cum au plecat. Nimic nou decât informația că discuțiile vor fi reluate miercuri, cu reprezentanți britanici de la un nivel mai scăzut. Obstacolul în calea unei soluții continuă să fie formularea din acord referitoare la frontiera irlandeză (backstopul), respectiv mecanismul propus pentru a se evita restabilirea unei frontiere între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.
La Londra se dorește «divorțul» la 29 martie
Marți dimineață, ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, declara că guvernul britanic dorește în continuare plecarea din UE la sfârșitul lunii martie, făcând însă precizarea că modificări negociate între Bruxelles și Londra (în privința frontierei irlandeze – n.n.), avizate juridic de Geoffrey Cox, sunt «determinante» pentru deputații britanici. Procurorul general britanic estimează că acordul realizat de Theresa May riscă să «agaţe» Regatul Unit de o uniune vamală cu UE pe termen nelimitat. Partizanii Brexitului reclamă fără încetare o clauză juridică în textul acordului Brexit care să garanteze caracterul temporar al soluției «backstop».
Michel Barnier: plecarea Marii Britanii din UE trebuie amânată
La o întâlnire cu presa, sâmbăta trecută, Michel Barnier a afirmat că Bruxellesul este pregătit să ofere Londrei «garanții suplimentare, asigurări şi clarificări că soluţia menţinerii statutului frontierei irlandeze va fi doar temporară”. Întrebat dacă este posibil ca acordul Brexit să fie ratificat de Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor îl va aproba pe 12 martie, Michel Barnier a răspuns, potrivit publicaţiilor «Die Welt» şi «El Mundo»: „Nu, nu. Ar urma să fie o prelungire a negocierilor motivată ori tehnică”. Potrivit lui Barnier, problema nu trebuie prelungită trei sau şase luni, deoarece nu trebuie prelungită starea de incertitudine în Europa după scrutinul europarlamentar, dar decizia le va aparţine şefilor de state”, a explicat Barnier. Decizia amânării ieşirii Marii Britanii din UE poate fi luată de Consiliul European.