20.4 C
București
joi, 13 mai

Nicolas Sarkozy, în justiţie pentru depășirea excesivă a cheltuielilor în campania prezidenţială din 2012

Curtea de Casație, cea mai înaltă instanță juridică din Franța, a confirmat marți trimiterea definitivă în proces a fostului președinte Nicolas Sarkozy. Anchetat împreună cu alte 13 persoane în așa-numita «afacere Bygmalion» (după numele firmei angajate să se ocupe de organizarea campaniei prezidențiale a lui Sarkozy, cu mitinguri electorale uriașe și un vast material de propagandă), dosarul a fost la un moment dat suspendat din cauza numeroaselor recursuri lansate de fostul președinte și membrii echipei de campanie implicați în cheltuielile excesive făcute pentru a-i asigura un nou mandat prezidențial.

O decizie din luna mai a Consiliului Constituțional făcuse aproape ineluctabil procesul în cazul fostului președinte Sarkozy pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale, delict pasibil de un an de închisoare și o amendă de 3.750 euro. Concret, fostul președinte Sarkozy este acuzat de depășirea pragului cheltuielilor admise (20 milioane euro) pentru campania electorală, în ciuda avertismentelor primite de la experții contabili ai campaniei. Sarkozy a returnat o sumă rezultată dintr-un prim calcul al depășirii cheltuielilor de campanie, dar după 2014 a ieșit la iveală existența unui vast sistem de facturi false ce au vizat ascunderea uriașelor sume cheltuite (sau nu) de firma specializată în comunicare Bygmalion cu mitingurile electorale uriașe de susținere a lui Sarkozy.

Pe Sarkozy îl pasc și alte afaceri judiciare

Retras din viața politică din 2016, Nicolas Sarkozy urmează să fie în curând judecat pentru «trafic de influență» și «coruperea» unui înalt magistrat de la Curtea de Casație. Afacerea a fost dezvăluită în urma depistării unor convorbiri pe un telefon pe care Sarkozy îl utiliza sub pseudonimul «Paul Bismuth». Este de asemenea pus sub acuzare într-o anchetă privind o presupusă finanțare a campaniei sale prezidențiale din 2007 de către dictatorul libian Khadafi. Acuzațiile sunt grave – «corupție pasivă», «tăinuirea deturnării de fonduri libiene», «finanțare ilegală a campaniei electorale» – dar Nicolas Sarkozy le neagă și cere anularea lor la Curtea de Apel din Paris în data de 17 octombrie. Este vorba de o acuzație extrem de gravă, cercetată de o bună bucată de vreme, existând documente, mărturii chiar din sursa libiană apropiată lui Khadafi, dar care sunt contrazise, negate de către Nicolas Sarkozy.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW