20.4 C
București
joi, 13 mai

Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media în Banat

În perioada 7–11 octombrie 2019, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) al Guvernului României organizează Programul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Turismul cultural – o șansă pentru dezvoltare locală”, etapa a doua din anul 2019.

Programul, desfășurat pentru al șaselea an consecutiv, își propune o deplasare de documentare în zona de vest a țării, în județele nord-bănățene Timiș și Arad.

Vor avea loc întâlniri cu reprezentanții comunităților locale ale minorităților germană, maghiară, sârbă, slovacă, cehă și ucraineană.

Se vor efectua vizite la o serie de obiective de patrimoniu cultural din Timișoara, Arad, Mașloc, Remetea Mică (sau Remetea Germană), Charlottenburg și Nădlac.

Printre acestea se vor număra la Timișoara: Castelul Huniade, Muzeul Banatului, Muzeul satului bănățean, Liceul sârbesc “Dositei Obradovici”, vicariatul bisericii sârbești și sinagoga din Iosefin, la Arad: Palatul Administrativ, Cetatea Aradului și Biserica Roșie (evanghelică luterană a comunității maghiare), precum și biserica romano-catolică din Mașloc, Parcul Natural Lunca Mureșului, Balta Bezdin, mănăstirea sârbească de la Bezdin, biserica evaghelică slovacă și Muzeul Tradițiilor Slovace din Nădlac.

Regiune bogată, limitrofă Dunării, zonă de graniță aflată mereu la răscrucea drumurilor și intereselor, Banatul a fost și este locuit de oameni serioși, așezați și muncitori, cărora pământul le-a răsplătit hărnicia. Aici, elementul multietnic este printre cele mai reprezentative din România, cu o istorie și o cultură extrem de interesante. Renumite pentru buna lor conviețuire, etniile conlocuitoare bănățene păstrează până astăzi, cu mare acuratețe, tradiții și obiceiuri de o mare frumusețe, varietate și valoare culturală.

Programul DRI va urmări și de această dată identificarea aspectelor specifice, reprezentative pentru fiecare entitate etnică în parte, cu intenția de a populariza prin mass-media comori naționale care merită să fie cunoscute și să beneficieze de noi șanse de dezvoltare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW