joi, 6 august, 2020
31.2 C
București

București: ELCEN prezintă cifre care contrazic atacurile primarului general Gabriela Firea privind poluarea

ELCEN pune la dispoziția opiniei publice toate detaliile necesare în vederea clarificării oricăror aspecte referitoare la consumul de păcură în centralele proprii și respinge în mod transparent și justificat orice afirmații tendențioase care leagă nivelul de poluare excesiv înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni de activitatea ELCEN.

Primăria Municipiului București, prin vocea Primarului General, Gabriela Firea, a lansat recent o serie de informații false conform cărora consumul de păcură al ELCEN ar fi cauzat creșteri considerabile ale emisiilor de poluanți în atmosferă.

Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%.

ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu

În prezent, instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare în vederea respectării noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30.06.2020; în consecință, începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.

Totodată, ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capacităților disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor.

Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalațiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantități mult mai mari față de cantitățile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depășiri ale emisiilor de poluanți în atmosferă.

Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură și poluarea excesivă înregistrată în București de stațiile de monitorizare

În noaptea de duminică spre luni, stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.

Ca urmare a datelor furnizate de platforma independentă pentru măsurarea calității aerului din București airlive.ro unde am verificat indicele de calitate a aerului în perioada în care s-a înregistrat poluarea excesivă în raport cu intervalul în care s-a folosit păcură la ELCEN, am obținut următoarele rezultate:

Conform informațiilor apărute în mass-media, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești. Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă.

Atragem atenția că dezinformările și orice strategii de a induce publicul în eroare în mod deliberat cresc posibilitatea diseminării rapide a informațiilor cu caracter fals sau înșelător, influențează negativ percepția populației și diminuează nivelul de încredere în instituțiile publice.

De asemenea, orice influențe de natură politică în exprimările publice ale reprezentanților autorităților locale indică posibilitatea susținerii și promovării altor interese decât cele ale comunității și abaterea atenției de la alte teme de real interes.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Stalinism: Liga 1 își modifică numărul de echipe în timpul sezonului

FRF a luat astăzi o decizie de sorginte stalinistă, nemaiîntâlnită de dinainte de revoluție: a mărit numărul...

Donald Trump cenzurat de rețele de socializare, fiind acuzat de dezinformare

Facebook și Twitter îl sancționează pe președintele american pentru difuzarea unui clip video considerat "mincinos" referitor la...

Liban: stare de urgență pentru două săptămâni. Este promisă pedepsirea celor responsabili de neglijența ce a condus la catastrofa din portul Beirut

"Această crimă înfiorătoare prin neglijență va fi aspru pedepsită", a promis Charbel Wehbe, ministrul libanez de Externe....