Situația numărului de turiști în primele cinci luni ale anului 2018
În ultimii cinci ani, Bucureștiul a evoluat mult din punct de vedere turistic și a devenit principala destinație turistică a României, în anul 2017 înregistrând un număr record de vizitatori de 2 milioane de turişti.Creșterea numărului de turiști în București s-a datorat și zborurilor low cost care au făcut ca acest oraș să fie o destinaţie mai accesibilă datorită preţului biletului de zbor, orare de zbor și legăturilor directe cu mai multe oraşe europene și din alte zone de pe glob din Asia, Orient și America.
Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă operează în prezent un număr estimativ de 40 de companii aeriene, dintre care 8 sunt low cost. Principalele destinații ca număr de zboruri sunt către Londra, Viena, Frankfurt, Roma, Istanbul, Amsterdam și Paris. În București sunt prezente 16 branduri hoteliere internaționale.
Creșterea capacității de cazare în București
În ultimii 15 ani, prin construcția de noi hoteluri, capacitatea de cazare a Bucureștiului aproape s-a triplat. În anul 2000 existau 7422 de locuri de cazare, iar în prezent numărul este de aproape 20.000 de locuri de cazare (circa 12.000 camere) grupate în hoteluri, hosteluri şi apartamente. Hotelurile de 3, 4 şi 5 stele au prețuri accesibile și sunt apreciate de către turiști pentru gama variată de servicii oferite; în oraș sunt prezente 16 branduri hoteliere internaționale.
Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele cinci luni ale anului 2018 faţă de perioada similară din anul 2017 sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au crescut cu 5,4%, ajungând la cifra de 4,056 milioane. Din numărul total de sosiri, turiştii români au reprezentat 75,8%, iar cei străini 24,2%.Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada ianuarie-mai 2018 a fost de 24% pe total structuri de cazare turistică, mai mare cu 0,7% faţă de perioada similară din anul 2017.Dintre turiștii sosiți în București, 55% vin pentru afaceri și evenimente, 25% sunt turiști de city break, iar 15% sunt turiști care iau parte la circuite ale României și se cazează pentru 1-2 nopți în Capitală. La aceștia se adaugă turiștii care vin pentru diverse concerte, evenimente și vizite la prieteni în București. Pe judeţe, numărul de sosiri a înregistrat valori mari în Municipiul Bucureşti (797.000), Braşov (483.400), Cluj (230.300) şi Prahova (205.300).Cei mai mulți turişti străini au sosit din Germania (109.100), Israel (94.300), Italia (91.600), Franţa (60.400) şi Ungaria (58.800).
Principalele obiective turistice din București
Obiectivul cel mai vizitat din Capitală este Palatul Parlamentului, care s-a făcut remarcat pe multe site-uri de turism prin recomandările date de turiştii care l-au vizitat.În afară de acesta, principalele atracții ale Bucureștiului sunt Centrul Vechi, unde se găsesc amplasate baruri, restaurante, cluburi, clădiri vechi de 100-250 de ani pentru viață de noapte și parcurile sau locurile verzi din oraș. Capitala României este tot mai mult recomandată vizitatorilor pe site-uri, cotidiene și reviste internaționale. Potrivit hotelierilor și tour-operatorilor, anul 2017 a fost cel mai bun an turistic din istoria Bucureștiului. În prezent, orașul București poate concura cu alte orașe turistice din zonă, ca de exemplu Bratislava, Budapesta sau Zagreb. În multe topuri internaționale, București are marele avantaj că este recunoscut ca cel mai ieftin oraș mare din Uniunea Europeană la capitolul servicii. Dezvoltarea în continuare a Bucureștiului ca destinație turistică depinde de o campanie de promovare puternică și coerentă, de noi investiții, precum hoteluri, parcuri de distracție, evenimente, infrastructură, centre de evenimente, de o cât mai bună comunicare între parteneriatele public-private.
Bucureşti – locul 82 într-un top al localităţilor în care este recomandat să locuieşti
În topul realizat de Economist Intelligence Unit, cu cele mai bune condiţii de locuit din marile oraşe, Bucureştiul se află pe locul 82, dintr-un total de 140 de orașe. Orașele au primit punctaj în funcţie de standardele de viaţă, criminalitate, infrastructură, accesul la educaţie, sistemul de sănătate, stabilitate economică şi politică. Punctaj mare au primit orașele cu multele spaţii verzi şi şcoli bune de învățământ și au fost depunctate cele cu şosele ciuruite şi instabilitate politică. În cazul Bucureștiului, note bune s-au primit pentru preţurile mici pentru mâncare şi băutură față de alte mari oraşe ale lumii și a fost depunctat pentru multe clădiri aflate în paragină.Locul unu în acest top este ocupat de Viena, capitala Austriei, oraş în care nu au avut loc atacuri teroriste şi care are o rată scăzută a infracţionalităţii. Pe locul doi se situează oraşul australian Melbourne. Ambele orașe au primit punctaj maxim pentru sistemul de sănătate, educaţie şi infrastructură.